toggle menu

Inname drinkwater uit Lekkanaal gestaakt

Inname drinkwater uit Lekkanaal gestaakt

Uit het Lekkanaal in de provincie Utrecht wordt tijdelijk geen water gehaald voor de productie van drinkwater. Het kanaal, dat de rivier de Lek verbindt met het Amsterdam-Rijnkanaal, blijkt vervuild met de giftige stof fenol, ook bekend als carbolzuur.

Pas na het weekend wordt gekeken of er weer water uit het kanaal gehaald kan worden, meldde de Vereniging voor Rivierdrinkwaterbedrijven (RIWA) donderdag.

Giftig

Carbolzuur is giftig wanneer je het inslikt, maar ook al wanneer je het inademt of wanneer het door je huid geabsorbeerd wordt. Aan de andere kant heeft de stof ook een medische toepassing: het wordt gebruikt om spasmes tegen te gaan.

Meetresultaten

Uit metingen van Rijkswaterstaat is gebleken dat via het Duitse deel van de rivier de Rijn een hoge concentratie van fenol in het Lekkanaal is terechtgekomen. De fenolvervuiling is naar verwachting pas na het weekend verdwenen uit de Rijn en het Lekkanaal. Op basis van meetresultaten wordt daarna besloten of het water weer ingezet kan worden voor het maken van drinkwater.

Aangifte

Het is de tweede keer in korte tijd dat inname van water wordt gestaakt. In oktober werd ook een hoge concentratie fenol ontdekt.

De RIWA doet aangifte bij de Duitse politie en roept op vervuilers aan te pakken.

Bron: ANP

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant

Ga nu naar Lees meer over de onderwerpen in deze uitzending.