'Innovatie asbestsanering tegengehouden, hogere kosten consument'

'Innovatie asbestsanering tegengehouden, hogere kosten consument'

De markt voor asbestsanering zit op slot en biedt geen ruimte voor innovatie, stelt Vereniging Eigen Huis (VEH) in een persbericht. De branche maakt het volgens de vereniging onmogelijk voor nieuwkomers op de markt om innovatieve methoden aan te bieden. En dat leidt tot hogere kosten voor consumenten.  

De VEH  doet in het persbericht een oproep aan de Tweede Kamer om innovatie van asbestsanering te stimuleren. Komende week stemt de Kamer over een motie die een einde moet maken aan de stagnatie van innovatie. 

'Markt blokkeert effectieve innovaties' 

'Het lijkt er op dat de branche het gebruik van effectieve innovaties wil blokkeren om de hoge verdiensten veilig te stellen', zegt jurist Steven Wayenberg van VEH. 

De vereniging VEH noemt als voorbeeld het vooraf aanbrengen van speciaal schuim op asbesthoudend materiaal. Dit zou de verwijdering van asbest sneller en goedkoper maken, maar de methode wordt niet toegelaten tot de markt.   

De blokkering van dit soort nieuwe methoden resulteert in hoge kosten voor consumenten, met offertes oplopend tot vele tienduizenden euro's. 

ACM: geen signalen 

De Autoriteit Consument & Markt zegt tegen Radar geen uitspraak te kunnen doen over of de autoriteit  gaat optreden. 'Op het moment dat we signalen hebben, kunnen we daarnaar kijken. Ik raad de Vereniging Eigen Huis dan ook aan om met concrete voorbeelden te komen', zegt een woordvoerder van de ACM. 

Hoe weet je of er asbest in je huis zit? Gebruik de tool van Milieu Centraal.  

Ook interessant