toggle menu

Inspectie grijpt niet in bij tekortkomende thuiszorg

Inspectie grijpt niet in bij tekortkomende thuiszorg

Veel thuiszorgorganisaties hebben de zaken niet op orde voor het leveren van goede en veilige zorg. En de inspectie grijpt niet in. Zo worden patiënten onterecht vastgezet en dient ongeschoold personeel insuline en sondevoeding toe. Dat constateert de Consumentenbond, die wil dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport actie ondernemen.

De Consumentenbond bestudeerde vijftig inspectierapporten van bezoeken die de IGJ aflegde bij thuiszorgorganisaties. 48 thuiszorgorganisaties bleken niet te voldoen aan de randvoorwaarden voor goede en veilige zorg. Zeven daarvan haalden zelfs geen enkele randvoorwaarde. Ook na een verplicht verbetertraject van de IGJ voldeden de meeste thuiszorginstellingen nog steeds niet aan de richtlijnen.

'Rapporten van Consumentenbond tonen alarmerend beeld'

Volgens Bart Combée, directeur Consumentenbond, tonen de rapporten een alarmerend beeld. 'En extra zorgelijk is dat de toezichthouder nauwelijks ingrijpt. De inspectie lijkt een beleid van pappen en nathouden te hanteren.' De thuiszorgorganisaties blijven ondertussen onverantwoorde zorg leveren, stelt hij. 'Het is onbegrijpelijk dat de inspectie hier zo laks in is.'

De Consumentenbond heeft een meldpunt geopend waar mensen misstanden kunnen aankaarten.

Toch meer toezicht door gezondheidsinspectie op thuiszorg

De gezondheidsinspectie laat als reactie op de rapporten van de Consumentenbond weten dit jaar en komende jaren toch meer toezicht te gaan houden op thuiszorginstellingen. 'De inspectie vindt dat risico’s in de thuiszorg meer aandacht verdienen', meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Volgens de gezondheidsinspectie voldoen de meeste nieuwe thuiszorgaanbieders bij een eerste bezoek niet aan de kwaliteitseisen. Bij hertoetsing binnen twee maanden voldoet een meerderheid wel aan de eisen, maar een groot aantal toch nog niet. 'Bij zorgaanbieders die nog niet aan de eisen voldoen, stelt de inspectie vervolgonderzoek in. Indien er ernstige risico’s zijn gesignaleerd, pakt de inspectie deze met spoed op. Als een zorgaanbieder niet in staat is of niet bereid is om de zorg te verbeteren, kan de inspectie een andere maatregel nemen.'

Het ministerie van Volksgezondheid kon donderdag niet direct een inhoudelijke reactie geven op de heftige kritiek.

Lees ook: Veel ruimte voor verbetering in de langdurige thuiszorg

En: Klachten over zorg nemen toe

Bron: ANP

Ook interessant