toggle menu

'Inspectie pakt vlieglawaai niet aan'

'Inspectie pakt vlieglawaai niet aan'

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), die toeziet op naleving van de geluidslimieten voor vliegverkeer, treedt niet op tegen overtredingen. Dit schrijft de Volkskrant op basis van correspondentie tussen de ILT en omwonenden van Schiphol die in handen is van de krant. De omwonenden eisen dinsdag van de rechter dat de inspectiedienst alsnog gaat optreden.

In de correspondentie zegt de ILT niet op te treden omdat er voor het nieuwe zogeheten normen- en handhavingsstelsel (NHHS) geen wettelijke basis bestaat. Het NHHS wordt echter wel al in de praktijk toegepast. Een woordvoerder van de inspectiedienst bevestigt in de krant dat slechts 'anticiperend' wordt gehandhaafd. Dit wil zeggen dat overtredingen alleen gemonitord worden.

Druk op het kabinet neemt toe

De druk op het kabinet neemt toe om toch eerder dan afgesproken en onder voorwaarden Schiphol te laten doorgroeien naar meer dan 500 duizend vliegbewegingen per jaar. Bewonersgroepen en milieuorganisaties komen in actie om de uitbreiding van het vliegverkeer tegen te gaan.

Bron: ANP / De Volkskrant

Ook interessant