toggle menu

Intrek Zondagswet besproken in de Kamer

Intrek Zondagswet besproken in de Kamer

Politiek Den Haag kan doorgaan met de plannen voor de afschaffing van de Zondagswet, maar de motivering ervoor kan nog wel beter. Dat vindt de Raad van State.

De Zondagswet was ooit bedoeld om de christelijke kerkgang niet te laten belemmeren. De Raad trekt de wet liever niet in, omdat deze genoeg ruimte overlaat voor de gemeenten om zelf beslissingen te nemen.

Gemeenten krijgen vrij spel

De gemeenten krijgen vrij spel als de wet wordt ingetrokken, meldt een persvoorlichter van de Raad van State. Gemeenten kunnen dan besluiten om de zondagsrust compleet af te schaffen, maar ook het tegenovergestelde kan gebeuren. Bij de intrek van de Zondagswet kunnen alle evenementen, voetbalwedstrijden en openstelling van winkels op zondag verboden worden. De Zondagswet zorgt er nu nog voor dat gemeenten zich moeten houden aan de landelijke regels.

Zondagsrust als discussiepunt

Verder vreest het adviesorgaan dat door het intrekken van de Zondagswet discussie kan ontstaan tussen bevolkingsgroepen over de zondagsrust. De een wil één vrije dag in de week hebben en de ander is van mening dat zondag net zo is als elke andere dag in de week. Daarom moet er een goede balans worden gevonden tussen verschillende belangen en opvattingen van bevolkingsgroepen. De Raad geeft aan dat deze overweging meegenomen moet worden in het besluit van de Kamer.

Bron: ANP/ Raad van State

Ook interessant