toggle menu

Is jouw rekeningoverzicht straks toegankelijk voor derden?

Is jouw rekeningoverzicht straks toegankelijk voor derden?

Je bank kan vanaf januari 2018 de gegevens van jouw bankrekening doorverkopen aan andere bedrijven, schrijft Trouw donderdagavond. Dat klinkt heftig: waarom moeten andere bedrijven meekijken met jouw bij- en afschrijvingen? Radar belt met Betaalvereniging Nederland.

'Nou nou nou', reageert Berend Jan Beugel, woordvoerder van de betaalvereniging. 'Doorverkopen' vindt hij niet het juiste woord. Het hangt samen met nieuwe Europese regels, PSD2 genaamd, en het is bedoeld als een innovatie, legt Beugel uit.

Niet langer formulieren invullen

Als consument kun je ermee te maken krijgen als je bijvoorbeeld een boekhoudorganisatie inschakelt om je financiële huishouding bij te houden: zo'n organisatie kun je met de nieuwe regels gemakkelijk laten meekijken met jouw inkomsten en uitgaven. Of voor een credit rating, als je bijvoorbeeld een hypotheek af wilt sluiten. Nu moet je daarvoor allerlei formulieren invullen over je financiële situatie. Straks kun je daartoe inzicht geven in je rekening(en).

Altijd toestemming vereist

Zo'n derde partij moet altijd een vergunning aanvragen voor de toegang tot je betaalrekening. Beugel benadrukt dat jij als consument altijd uitdrukkelijk toestemming moet geven, voordat die toegang ook daadwerkelijk wordt verleend. Ook kun je deze toestemming op ieder moment intrekken. Hoe dat precies werkt, daarover worden op dit moment plannen gemaakt, die in februari worden voorgelegd aan de EU.

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant