toggle menu

Je kunt weer op vakantie naar het buitenland vanaf 15 juni, dit zijn de voorschriften

Je kunt weer op vakantie naar het buitenland vanaf 15 juni, dit zijn de voorschriften

Nu de samenleving langzaamaan weer open gaat, beginnen mensen ook te denken aan hun zomervakantie. 'We kunnen deze zomer op vakantie. Maar niet overal, en er zijn hoe dan ook onzekerheden', aldus premier Mark Rutte tijdens de persconferentie woensdagavond. 

Alle reisadviezen staan op oranje tot 15 juni; reis tot die tijd alleen naar het buitenland als dit noodzakelijk is. Na 15 juni gaat er voor een aantal landen een geel reisadvies in. Dit betekent dat reizen verantwoord is, maar dat er alsnog veiligheidsrisico's zijn. 

Het belangrijkste criterium voor de overheid om een reisadvies van oranje naar geel te veranderen, is als de gezondheidsrisico's in het desbetreffende land min of meer gelijk zijn aan de risico's in Nederland. 

Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken vind je actuele reisadviezen.

Binnenlandse vakanties minste risico

Vakantie in Nederland kan en mag, ook vóór 15 juni. Met vakanties in eigen land loop je volgens de regering ook het minste risico.

Rijksoverheid benadrukt wel dat gebruik van het openbaar vervoer alleen toegestaan is voor strikt noodzakelijke reizen. Reis dus waar mogelijk met eigen vervoer.

Reizen binnen Europa grotendeels toegestaan

Het is vanaf 15 juni toegestaan om binnen Europa te reizen. Dit geldt voor de meeste landen, maar er zijn een aantal uitzonderingen.

Voor Zweden en Het Verenigd Koninkrijk blijft het reisadvies op oranje staan. De gezondheidsrisico's worden in die landen hoger geschat dan de risico's in Nederland. 

Denemarken verwelkomt geen Nederlandse toeristen. Hier kun je dus niet naartoe reizen. 

Een aantal landen hebben nog geen formeel besluit genomen over of Nederlandse toeristen welkom zijn. Frankrijk en Spanje vallen onder deze landen. Vooralsnog kun je hier dus nog niet naartoe reizen. Het is toegestaan op het moment dat de grenzen van die landen opengaan. 

Op deze pagina van Buitenlandse Zaken vind je in een overzicht welk reisadvies geldt per Europees land.

Ook geel reisadvies voor Caribisch Nederland 

Het streven is om per 15 juni ook reizen naar het Caribische deel van het Koninkrijk (Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Curaçao, Aruba en St. Maarten) mogelijk te maken.

Reis niet buiten Europa

Vakanties buiten Europa worden afgeraden. De reisadviezen voor landen buiten Europa en buiten het Caribische deel van het Koninkrijk, blijven daarom voorlopig op oranje. Dit is dus onder andere van toepassing op Marokko. Ook voor Turkije geldt een oranje reisadvies. 

Ga je toch en kom je terug in Nederland, dan is het dringende advies om meteen thuis twee weken in quarantaine te gaan.

Toeristen mogen naar Nederland

Nederland gaat zelf deze zomer ook weer buitenlandse toeristen verwelkomen. Het gaat hier eveneens alleen om toeristen uit landen met ongeveer dezelfde situatie als in Nederland.

Basisregels blijven ten alle tijden gelden

De bestaande maatregelen blijven gelden, ook als je op vakantie bent. Houd dus anderhalve meter afstand, blijf thuis als je klachten hebt, vermijd drukte en was je handen regelmatig. 

Ook interessant