Jumbo wint Gouden Windei vanwege maisbrood zonder maismeel

Jumbo wint Gouden Windei vanwege maisbrood zonder maismeel

Het Jumbo Goudeerlijk boerenmaisbrood is gekozen tot het 'Gouden Windei', het meest misleidende product van 2017. Dat meldt voedselwaakhond foodwatch vrijdag. Het zelfbenoemde ‘goudeerlijke’ maisbrood is door Jumbo gebakken zónder maismeel.

Van de 15.000 mensen die aan de publieksverkiezing hebben meegedaan, stemde 31 procent voor dit brood van Jumbo. Volgens foodwatch heeft het brood alleen wat maisstukjes ter decoratie. Het maisachtig geel kleurtje komt door de toevoeging van de specerij kurkuma.

Tweede in de windei-verkiezing (21 procent van de stemmen) is de kalfsleverworst zonder kalfslever van ALDI geworden. Unilever staat met zijn Conimex Ketjap manis gold op de derde plek. Volgens de consumentenorganisatie is dit 'gewoon schenkstroop met ketjapsmaak'. Ook fabrikant Innocent met het drankje 'Superjuice Framboos & kers' en ‘Muesli vezelrijk’ van Albert Heijn kregen veel stemmen.

Jumbo: 'We gebruiken bewust geen maismeel'

Inmiddels hebben veel fabrikanten laten weten dat de producten aangepast zijn of nog worden aangepast. Jumbo meldt vrijdag in een reactie echter volledig achter het eigen Goudeerlijk boerenmaisbrood te staan. 'Net als vele andere supermarkten en bakkers in Nederland, is ons deeg gemaakt van gepofte mais en maisgries. Ook is het brood gedecoreerd met maisgries. We gebruiken bewust geen maismeel in het brood, omdat dit de bakkwaliteit niet ten goede komt. Mais bevat namelijk geen gluten en dat heeft een negatief effect op de ontwikkeling van het deeg', aldus Jumbo.

Het is de achtste keer dat het Gouden Windei is toegekend. Foodwatch hoopt ermee te bereiken dat de overheid strengere regels maakt voor bedrijven die voedsel maken en verkopen. In 2016 ging Healthy People Blauwe bosbes en framboos er met de prijs vandoor.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant