toggle menu

Kaarten veerdienst mogelijk duurder door btw-verhoging

Kaarten veerdienst mogelijk duurder door btw-verhoging

Kaartjes voor veerboten die naar en vanaf de Waddeneilanden varen, worden volgend jaar mogelijk duurder. Dit is een gevolg van een wetsvoorstel dat tijdens Prinsjesdag werd gepresenteerd. Daarin wordt genoemd dat veerdiensten straks geen btw-vrijstelling meer krijgen.

Mochten de Eerste en Tweede Kamer dit voorstel aannemen, dan moeten veerdiensten voortaan 21% btw betalen over onder meer onderhoudskosten, de aanschaf van schepen en brandstof. Om deze kostenstijging te compenseren, zal de reiziger waarschijnlijk meer moeten neerleggen voor een kaartje.

Belasting op kaarten

Burgemeester van Texel, Michiel Uitdehaag, vertelt dat er momenteel geen belasting wordt berekend over kaartjes. 'Het Rijk gaat nu kijken of het wel belastbaar is. Het gaat dan om een speciaal btw-bedrag van 6 procent, dat ook op een treinkaartje zit.'

De kaartjes kunnen dus mogelijk duurder worden als het btw-tarief van 6% wordt ingevoerd en als veerdiensten ervoor kiezen om de 21% over onderhoudskosten, de aanschaf van schepen en brandstof ook te gaan doorberekenen in de kaartprijzen.

Burgemeesters in actie

Burgemeesters van de eilanden hebben aangegeven niet blij te zijn met het wetsvoorstel. 'De eilanden doen er alles aan om een eventuele tariefstijging te voorkomen', zegt Tineke Schokker, burgemeester van Vlieland.

Schokker geeft aan dat sommige reizigers nu al ontevreden zijn over de tarieven. 'Maar een veerboot is nu eenmaal de enige verkeersader die het vasteland met het eiland verbindt.'

Bron: NOS / Volkskrant

Meer over:

Ook interessant