Kabinet akkoord met twee opties voor milieuzones

Kabinet akkoord met twee opties voor milieuzones

Het kabinet gaat akkoord met een nieuw systeem voor milieuzones. Vanaf volgend jaar kunnen gemeenten dan kiezen uit twee milieuzones voor personen- en bedrijfsvoertuigen. Ze kunnen dieselauto's weigeren die ouder zijn dan vijftien jaar of van twintig jaar en ouder. Radar besteedde eerder al aandacht aan de wirwar van milieuzones in Nederland.

Benzineauto's houden wel toegang tot milieuzones, net als oldtimers. Ook mogen eigenaren van kampeerauto's de milieuzone inrijden als ze daar wonen. Door milieuzones moet de lucht in steden schoner worden. De harmonisering was afgesproken in het regeerakkoord.

Bebording voor milieuzones

Verder komt er in het hele land dezelfde bebording voor milieuzones. Daardoor moet het duidelijker worden voor automobilisten. Nu hebben steden vaak nog hun eigen borden en regels. Hoe groot een milieuzone wordt, mogen gemeenten zelf beslissen. Gemeenten die al een milieuzone hebben moeten die aanpassen aan de nieuwe regels.

Het invoeren van milieuzones lijkt een populaire maatregel voor steeds meer gemeenten om de lucht in de stad schoner te krijgen. Inmiddels hebben 3 steden in Nederland milieuzones ingevoerd. Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. Radar besteedde aandacht aan dit onderwerp in de uitzending van 19 maart 2018.

Radar over de wirwar aan milieuzones

Doordat gemeenten zelf mochten bepalen hoe ze milieuregels invoeren, ontstond een wirwar aan typen milieuzones.

Bekijk hier het fragment uit Radar: Wirwar aan milieuzones in Nederland

Bron: ANP

Ook interessant