Kabinet bevestigt: 'Basisscholen en kinderopvang blijven definitief tot 8 februari gesloten'

Kabinet bevestigt: 'Basisscholen en kinderopvang blijven definitief tot 8 februari gesloten'

De geruchten gingen al rond omdat het advies van het Outbreak Management Team (OMT) eerder dit weekend al was uitgelekt, maar zojuist is definitief bevestigd dat het kabinet de basisscholen en de kinderopvang gesloten houdt tot het einde van de huidige lockdown, oftewel 8 februari. Dat heeft het kabinet zondag laten weten na overleg op het Catshuis. De noodopvang blijft wel gewoon open.

Het kabinet neemt het advies van het OMT over. De deskundigen maken zich grote zorgen over de zogenaamde 'Britse' variant van het coronavirus, waarvan de signalen erop wijzen dat deze veel besmettelijker is.

Opening van de basisscholen is een prioriteit voor het kabinet en de Kamer. Daarom was het Outbreak Management Team gevraagd of het basisonderwijs en de kinderopvang niet al op 25 januari haar deuren zouden kunnen openen.

Onzekerheden over de werking van de zogenaamde 'Britse' variant

'Het is een grote teleurstelling', aldus minister Arie Slob (Onderwijs). Volgens Slob is er nog veel onzeker over de werking van de zogenaamde Britse mutatie. 'We hebben als het om kinderen gaat nog wat meer bevestiging nodig.'

De noodopvang blijft gewoon open. Dat is volgens het OMT verantwoord, aldus minister Slob. Daarnaast is de kinderopvang volgens hem bereid om te helpen bij de noodopvang. 'Dat gaan we zo snel mogelijk organiseren.'

Zorgverlof voor ouders nader onderzocht

Verder gaat het kabinet deze week opnieuw praten met sociale partners om te kijken of zorgverlof voor ouders geregeld kan worden. Volgens de bewindsman is het kabinet ook bereid om hier de portemonnee voor te trekken.

Het kabinet maakt zich zorgen over de achterstanden bij leerlingen die ontstaan door de lockdown, en om die reden komen er aanvullende plannen voor de lange termijn. Daar wordt voor een periode van meerdere jaren geld voor vrijgemaakt, aldus Slob.

Bron: ANP

Ook interessant