toggle menu

Kabinet gaat dit jaar rotjes en knalvuurwerk verbieden

Kabinet gaat dit jaar rotjes en knalvuurwerk verbieden

Het kabinet komt nog dit jaar met een verbod op de verkoop van rotjes en ander 'werpbaar knalvuurwerk'. Daarmee hoopt het grote aantal ongelukken met de jaarwisseling te verminderen, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. De plannen dreigen op verzet te stuiten van regeringspartij VVD.

Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) willen dat mensen die vuurwerk aanschaffen in het vervolg ook een veiligheidsbril, aansteeklonten en stabiele afschietbuizen voor vuurpijlen meekrijgen. Dat wordt voor vuurwerkverkopers verplicht. Ook overweegt het kabinet het afsteken van vuurwerk minder lang toe te staan. Nu mag dat met oud en nieuw tussen 18:00 uur en 02:00 uur 's nachts.

Het kabinet wil het niet bij een rotjesverbod laten, meldt RTL Nieuws. Maar voor een verbod op de verkoop van ander vuurwerk zou nu nog het draagvlak in de samenleving ontbreken.

VVD ziet niets in dit verbod

De plannen doen VVD-Kamerlid Erik Ziengs de wenkbrauwen fronsen, want de grootste regeringspartij heeft nooit iets gezien in zo'n verbod. 'Dit zijn kennelijk gelekte plannen, dus we moeten nog maar zien waar het kabinet mee komt. Maar het standpunt van de VVD is altijd duidelijk geweest. Dit is niet uitvoerbaar en niet handhaafbaar.'

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft eind vorig jaar al geadviseerd vuurpijlen en knalvuurwerk voor consumenten te verbieden om letsel te voorkomen. Over knalvuurwerk oordeelde de raad dat het grote overlast veroorzaakt en uitnodigt tot roekeloos gedrag. De OVV signaleerde ook dat elk jaar veel mensen gewond raken door vuurpijlen. Die worden uit de hand afgeschoten, op omstanders gericht of vanuit wankele flessen afgestoken.

De jaarwisseling geldt als het gevaarlijkste moment van het jaar. Volgens de OVV eindigen tijdens oud en nieuw jaarlijks bijna 500 mensen op de spoedeisende hulp, raken 200 ogen beschadigd, valt gemiddeld één dode en worden zo’n 11.000 incidenten geregistreerd.

Veilig omgaan met vuurwerk

Of je het nu zelf aanschaft of niet, de kans is groot dat je er op de laatste dag van het jaar mee te maken krijgt: vuurwerk. Zorg.nu geeft tien tips voor veilig gebruik van vuurwerk.

10 tips om veilig met vuurwerk om te gaan

Update 29 maart 2018, 11:05 uur:

Kabinet stelt plannen uit

Het kabinet neemt meer tijd voor het uitwerken van zijn plannen om overlast van vuurwerk aan te pakken. Die plannen, en dan vooral een 'rotjesverbod', stuitten op verzet van onder andere regeringspartij VVD. Het kabinet zou de kwestie volgende week met de Tweede Kamer bespreken, maar heeft dat uitgesteld tot eind mei.

Van de regeringspartijen is alleen de ChristenUnie uitgesproken voorstander van een verbod op 'werpbaar knalvuurwerk'. Coalitiepartners CDA en D66 houden zich nog op de vlakte. Andere maatregelen waarop het kabinet broedt, lijken beter te worden ontvangen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de verplichting voor vuurwerkverkopers veiligheidsbrillen en veilige lanceerbuizen voor vuurpijlen te leveren.

Bron: ANP/ RTL Nieuws

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant