toggle menu

Kabinet heroverweegt boete en strafblad voor corona-overtreding

Kabinet heroverweegt boete en strafblad voor corona-overtreding

Het kabinet wil er toch voor zorgen dat mensen die een coronaboete wordt opgelegd, niet direct een strafblad krijgen. Maar dan moet er wel een goed alternatief komen, waar justitieminister Ferd Grapperhaus en de Tweede Kamer het over eens zijn. 'Er zijn zeker oplossingen denkbaar', aldus de bewindsman.

De discussie over de gevolgen van zo'n coronaboete werd aangewakkerd door de beelden waarop te zien is dat Grapperhaus zich op zijn eigen bruiloft niet aan de coronaregels heeft gehouden. Dat iemand makkelijk een fout kan begaan, laat volgens de Kamer zien dat een strafblad geen proportionele straf is voor een coronaovertreding. Meerderjarigen die een coronaboete krijgen, hebben dan ook een aantekening in hun strafblad. 

VVD'er Klaas Dijkhoff stelde voor om de aantekening tijdelijk te maken, zodat iemand niet permanent met een strafblad zit na één foutje. Ook gaan er stemmen op om de boete flink te verlagen naar onder de grens van 100 euro. Op die manier krijgen overtreders geen strafblad. Over het forse boetebedrag van 390 euro zijn onder andere de linkse oppositiepartijen al langer ontevreden.

'Ik wil tot het uiterste gaan om die mogelijkheden te onderzoeken', zei Grapperhaus over de gedane voorstellen.

Wat zijn de gevolgen van een strafblad?

Het hebben van een strafblad kan gevolgen hebben voor reizen naar het buitenland, voor verzekeringen of voor het uitoefenen van een beroep zoals advocaat of docent. Radar heeft hier een uitgebreid artikel over geschreven, hier lees je alles wat je moet weten over het strafblad

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant