toggle menu

Kabinet legt klimaatvonnis naast zich neer

Kabinet legt klimaatvonnis naast zich neer

Het kabinet legt het klimaatvonnis van de rechter in de Urgenda-zaak naast zich neer. Verregaande klimaatmaatregelen, zoals verlaging van de maximumsnelheid op de snelweg, zijn van tafel, meldt het AD.

De Urgenda-uitspraak uit 2018 dwong Nederland rigoureuze maatregelen te nemen om al volgend jaar een kwart minder CO2 uit te stoten dan in 1990. Maar dat gaat dus niet gebeuren, zo blijkt uit de kabinetsmaatregelen die de krant heeft ingezien. Vrijdag komen deze naar buiten, tegelijk met de presentatie van het Klimaatakkoord.

Coalitie kiest voor kleinschalige veranderingen

De coalitie kiest er wel voor om een aantal kleinere ingrepen te doen, maar die leveren samen een reductie van 4 megaton CO2 op, nog niet de helft van de 9 megaton die nodig is.

Zo moeten automobilisten straks vaker hun bandenspanning controleren en wordt huizenbezitters gevraagd energiebesparend folie op radiatoren te plakken. Ook wordt de binnenvaart gedwongen om meer hernieuwbare energie te gaan gebruiken, en mag er volgend jaar minder methaangas worden afgefakkeld bij de olie- en gaswinning.

Bron: ANP MediaWatch / Algemeen Dagblad

Meer over:

Ook interessant