toggle menu

Kabinet milder voor verduurzaming huishoudens

Kabinet milder voor verduurzaming huishoudens

Het kabinet is voor de industrie een stuk strenger dan voor huishoudens waar het gaat om verduurzaming. Bedrijven hoeven er niet op te rekenen dat zij de rekening voor allerlei investeringen in vergroening bij de overheid kunnen indienen.

Dat zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat). De industrie moet vele miljarden investeren om de CO2-uitstoot terug te dringen. Bedrijven geven volgens de minister aan dat zij 1 miljard euro per jaar aan investeringen niet zullen terugverdienen.

Daarvan zullen zij zelf hun 'fair share' moeten ophoesten, aldus de bewindsman. Er zijn wel subsidies voor, maar die zullen zeker niet dat hele bedrag dekken. En als bedrijven te weinig vaart maken, kan een eventuele CO2-heffing 'een stok achter de deur' zijn.

Kabinet milder voor burgers

Voor burgers is het kabinet milder. Zij krijgen geen verplichting opgelegd om bijvoorbeeld hun huis energiezuiniger te maken. Mensen moeten daartoe verleid worden, door het makkelijker en aantrekkelijker te maken. Datzelfde geldt voor elektrisch rijden. Vooropstaat dat de overgang 'betaalbaar en behapbaar' blijft, aldus Wiebes.

Bron ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant