toggle menu

'Kabinet moet in actie komen tegen nepnieuws'

'Kabinet moet in actie komen tegen nepnieuws'

Het kabinet moet in het geweer komen tegen nepnieuws, vinden de regeringspartijen CDA en D66

Van politiek getinte advertenties op Facebook en andere sociale media moet voortaan duidelijker zijn wie de afzender is en wie ze heeft betaald. Ook over de werking van de zogeheten algoritmes, de formules waarmee sociale media bepalen wat ze gebruikers voorschotelen, willen de twee partijen meer openheid.

'Overheid moet campagne beginnen'

Verder moet de overheid een campagne beginnen om burgers te waarschuwen voor nepnieuws, als het aan D66 en CDA ligt. Onder een hashtag als #trapernietin zou de overheid burgers kunnen uitleggen hoe ze zulke desinformatie kunnen herkennen.

'Hoog tijd voor deze maatregelen'

Het is hoog tijd voor deze maatregelen, vinden Tweede Kamerleden Kees Verhoeven (D66) en Harry van der Molen (CDA), omdat er gemeenteraadsverkiezingen op komst zijn. Ze willen voorkomen dat kiezers zich in het stemhokje laten leiden door 'misleidende, onjuiste informatie', stelt Van der Molen. 'Inmenging in democratische verkiezingen moet voorkomen worden', vindt Verhoeven, die wijst op de Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Van der Molen wil deskundigen en socialemediabedrijven uitnodigen in de Kamer om te bespreken hoe de strijd tegen nepnieuws kan worden gevoerd.

Van der Molen en Verhoeven willen hun voorstel woensdag aansnijden bij de behandeling van de begroting voor Binnenlandse Zaken. Minister Kajsa Ollongren waarschuwde dinsdag dat Nederland doelwit is van Russische pogingen om misleidende nieuwsberichten te verspreiden, onder andere over de ramp met vlucht MH17. Ze wil daarover in gesprek met bedrijven als Facebook en Google.

Update 12:09 'Nepnieuws is angstaanjagend'

Nepnieuws is 'angstaanjagend', aldus VVD 'er Jan Middendorp in de Kamer. Hij steunt de oproep om naar dit fenomeen te kijken, zei hij in het Kamerdebat over de begroting van Binnenlandse Zaken.

De grootste oppositiepartij PVV maakt zich zorgen. 'Wie bepaalt wat nepnieuws is?', vroeg PVV'er Martin Bosma zich af in het debat. 'De doos van Pandora gaat open als de Staat dit gaat bepalen.'

Volgens Ronald van Raak (SP) moet er worden opgetreden door de geheime diensten als nepnieuws de democratie ondermijnt, maar hij wil dan wel graag voorbeelden zien.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant