toggle menu

Kabinet pakt topinkomens in de zorg harder aan

Kabinet pakt topinkomens in de zorg harder aan

Het kabinet gaat buitensporige topinkomens in de zorg harder aanpakken. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en minister Bruno Bruins voor Medische Zorg werken aan een wetsvoorstel om te voorkomen dat zorginstellingen via een truc meer kunnen verdienen dan wettelijk is toegestaan. Dat meldt Het Financieele Dagblad woensdag.

Voor een groot deel van de zorg geldt een verbod op winstuitkering. Dit moet voorkomen dat bestuurders en aandeelhouders zich met publiek geld verrijken. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ziet hierop toe. Ook is er een wet die een maximum stelt aan wat zorgbestuurders mogen verdienen, de Wet normering topinkomens. Toezichthouder CIBG controleert of zorg- instellingen zich hieraan houden.

'Eenvoudig om je aan het financiële toezicht te onttrekken'

Uit jaarrekeningen en gegevens bij de Kamer van Koophandel blijkt dat veel zorginstellingen een eenvoudige manier hebben gevonden om zich aan dit financiële toezicht te onttrekken. De regels gelden namelijk alleen voor het bedrijf dat een vergunning van het ministerie heeft om zorg te mogen verlenen.

Veel zorginstellingen brengen die zogenoemde WTZi-vergunning onder in een stichting, maar besteden de daadwerkelijke zorgverlening uit aan een besloten vennootschap (bv) met dezelfde eigenaar. Voor deze bv zijn de beperkingen niet van toepassing.

Bron: ANP MediaWatch / Financieele Dagblad

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant