Kabinet: 'Serieuze verdere inperking van vuurwerk'

Kabinet: 'Serieuze verdere inperking van vuurwerk'

Het kabinet wil de verkoop van consumentenvuurwerk sterk aan banden leggen. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) na de ministerraad gezegd.

'We willen een serieuze verdere inperking van het vuurwerk', zei de bewindsman. Belangrijke leidraad daarbij is de wens van de politie en hulpdiensten en het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Die pleiten allemaal voor een verbod van knalvuurwerk en vuurpijlen. Tijdens oud en nieuw deden zich weer meer incidenten voor. 'Een wildwestpuinhoop', noemde Grapperhaus het. 'We hebben er goed over gesproken in het kabinet en echt gezegd dat dit niet meer kan.'

In de Tweede Kamer is sinds kort een krappe meerderheid voor een verdere beperking van het consumentenvuurwerk. Binnen de coalitie lopen Grapperhaus' eigen partij, het CDA, en de VVD er nog niet warm voor.

Grapperhaus wil vaart maken, benadrukte hij. De komende weken wil hij overleggen met politie en brandweer. Nog voordat de Kamer eind februari met voorjaarsvakantie gaat, wil hij een aantal concrete voorstellen op papier hebben staan, 'zodat we dit helemaal gesetteld hebben'.

Maar er moet meer gebeuren dan alleen een inperking van het afsteken van vuurwerk, vindt Grapperhaus. Hij wil 'vaart maken' met een wetsvoorstel om taakstraffen te verbieden als er geweld tegen hulpverleners wordt gebruikt.

Rutte: 'Beperkingen gebruik consumentenvuurwerk onvermijdelijk'

Verdere beperkingen van het gebruik van consumentenvuurwerk zijn onvermijdelijk. Die conclusie trekt premier Mark Rutte na de jaarwisseling, waarbij anderhalve week geleden opnieuw veel incidenten plaatsvonden.

'Wij vinden dat je niet op de oude voet door kunt', zei Rutte vrijdag in de persconferentie na de eerste ministerraad van het nieuwe jaar.

Bij het nadenken over verdere beperkingen moet ook worden gekeken naar 'de handhaafbaarheid'. Rutte denkt dat het kabinet in de loop van februari 'met nadere mededelingen zal komen'. Dat er op enig moment een totaalverbod komt lijkt Rutte 'onwaarschijnlijk'.

Peiling van Radar Testpanel

Uit een recent onderzoek van het Radar Testpanel blijkt: 94 procent van ruim vierduizend respondenten wil vuurwerk aan banden leggen. Dat percentage is in de afgelopen jaren flink gestegen. In 2014 was 64 procent voor een verbod op vuurwerk voor particulieren.

Bron: ANP

Ook interessant