Kabinet wil 200.000 autorijdende forensen laten fietsen

Kabinet wil 200.000 autorijdende forensen laten fietsen

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) wil de komende kabinetsperiode 200.000 forensen uit de auto op de fiets krijgen. Ze wil dat de regio flink gaat bijdragen aan de plannen, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

Ze wil hierover ook afspraken gaan maken met werkgevers. De staatssecretaris wil bijvoorbeeld kijken hoe fiscale regelingen kunnen worden ingezet om het fietsgebruik in het woon-werkverkeer te stimuleren.

In het regeerakkoord is 100 miljoen euro vrijgemaakt voor fietsroutes en stallingen bij stations. Verder komen er miljoenen beschikbaar om stallingen op bijvoorbeeld treinstations te vergroten. Met werkgevers gaat de bewindsvrouw afspraken maken om de elektrische fiets aan te prijzen als alternatief voor een leaseauto.

Fietsstimulering vanuit de regio

Van Veldhoven wil het geld inzetten op projecten die snel realiseerbaar zijn. Ze wil 'dat de regio stevig bijdraagt aan de fietsstimulering'. De bewindsvrouw wil maximaal 40 procent van de projectkosten voor haar rekening nemen. Ze verwacht dat in totaal 250 miljoen in de fiets wordt geïnvesteerd.

Bron: ANP

Ook interessant