toggle menu

Kabinet wil discriminerende bedrijven bij sollicitaties aanpakken

Kabinet wil discriminerende bedrijven bij sollicitaties aanpakken

In de strijd tegen discriminatie op de arbeidsmarkt komt er toezicht op sollicitaties en werving. Bedrijven die discrimineren moeten worden aangepakt, vindt het kabinet.

Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) gaat kijken hoe dergelijk toezicht door de Inspectie SZW op werving- en sollicitatieprocedures het beste kan. Ze denkt aan het scannen van vacatureteksten of mysterycalls en mysteryguests (telefoontjes en bezoekjes door onderzoekers onder andere naam).

Verder overweegt ze ondernemingen te vragen om in hun jaarverslag de salarisverschillen tussen mannen en vrouwen in hun organisatie duidelijk te maken.

Achterstand voor migranten, vrouwen en ouderen

Van Ark benadrukt dat Nederlanders met een migratieachtergrond nog altijd een achterstand op de arbeidsmarkt hebben, net als jongeren, (zwangere) vrouwen en ouderen. Dat komt deels door discriminatie.

Dat is absoluut ontoelaatbaar, stelt de bewindsvrouw. 'Onze samenleving vraagt van mensen om actief mee te doen, vooral als het gaat om werk. Daar moeten dan gelijke kansen tegenover staan. Daarom wil ik discriminatie aanpakken, zowel in sollicitatieprocedures als bij zwangerschap en ongelijke betaling.'

Meldplicht bij discriminerende verzoeken

Sinds half juni vraagt de Inspectie SZW al hoe geïnspecteerde bedrijven hun werving- en selectieprocessen hebben ingericht. Daarnaast wordt gekeken of voor met name uitzendbureaus een meldplicht bij discriminerende verzoeken mogelijk is.

Van Ark wil ook doorgaan met bewustwording bij bedrijven: 'Discriminatie gebeurt vaak onbewust. Daarom wil ik organisaties helpen om dat te voorkomen. Dat is ook in het belang van werkgevers. In tijden van krapte hebben we iedereen nodig!'

Eerder dit jaar ontdekte Radar dat bijna de helft van 78 willekeurig gebelde uitzendbureaus meewerkt aan discriminatie op afkomst. Redacteuren deden zich voor als een opdrachtgever en vroegen het uitzendbureau om geen Turken, Marokkanen of Surinamers aan te dragen. Kijk hier het videofragment terug:

Discriminatie door uitzendbureaus

Bron: ANP

Ook interessant