Kabinet wil fipronilonderzoek dit jaar afronden

Kabinet wil fipronilonderzoek dit jaar afronden

Het kabinet hoopt het onderzoek naar de besmetting van eieren met het giftige fipronil voor het einde van dit jaar af te ronden. Dat schrijven minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer.

Het Nederlandse bedrijfje ChickFriend voegde fipronil toe aan een middel om bloedluizen in pluimveestallen te doden, maar dat is verboden. Toen dat in juli uitkwam ontstond er onrust onder consumenten, blokkeerde de NVWA een kleine tweehonderd pluimveebedrijven, werden miljoenen eieren teruggeroepen en stokte de export.

Eierproducten getest op fipronil

De NVWA heeft inmiddels niet alleen eieren, maar ook producten waarin eieren zijn verwerkt getest op fipronil. Het gaat om onder meer eierkoeken, wafels en mayonaise. In een Surinaamse eiersalade die werd getest werd meer fipronil aangetroffen dan maximaal is toegestaan. De hoeveelheid was evenwel zo laag dat er geen risico was voor de volksgezondheid, aldus Schippers en Van Dam.

Schoonmaakmiddel als verdelgingsmiddel

Het middel dat ChickFriend gebruikte heet Dega-16 en bevatte dus fipronil. Ook zonder de toevoeging van fipronil mocht ChickFriend het middel echter niet gebruiken, schrijft het kabinet. Het bedrijfje gebruikte het schoonmaakmiddel als verdelgingsmiddel, en dat mag niet.

Tip over fipronilgebruik ChickFriend

De tipgever die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorig jaar november waarschuwde voor het gebruik van het giftige fipronil in de pluimveesector wees al expliciet naar ChickFriend, bevestigt Schippers in haar brief. De NVWA zag destijds geen aanleiding voor nader onderzoek en kwam pas deze zomer in actie, toen België meldde dat het bestrijdingsmiddel in eieren was aangetroffen en opnieuw ChickFriend noemde.

Opheldering fipronilschandaal

Toen de NVWA ChickFriend in juli natrok kwam de tip uit november niet naar boven. De onderzoekers die van het kabinet opdracht krijgen de toedracht van het fipronilschandaal onder de loep te nemen, moeten ook ophelderen waarom de dienst niet meteen op de melding van een paar maanden eerder stuitte. Het kabinet wil de Tweede Kamer betrekken bij de samenstelling van en de opdracht aan het onderzoeksteam.

Lees al het nieuws over de besmette eieren

Bron: ANP

Ook interessant