Kabinet wil groot vuurwerk landelijk verbieden

Kabinet wil groot vuurwerk landelijk verbieden

Het kabinet wil de verkoop van het zwaarste consumentenvuurwerk aan banden leggen. Dat bevestigen coalitiebronnen na berichtgeving door meerdere media.

Het gaat om vuurwerk in de categorie F3, waaronder honderdduizendklappers en Chinese rollen. Volgens de politie gaat het in de F3-categorie om 'vuurwerk met middelmatig gevaar', dat vooral bestemd is voor professioneel gebruik.

De VVD en het CDA zagen lange tijd niets in een verbod, onder meer omdat het handhaven moeilijk zou zijn. De ChristenUnie pleitte in 2017 als eerste coalitiepartij voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen, zoals wordt bepleit door de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de politie.

'Plan van kabinet is onvoldoende'

In een reactie laat de politie weten dat het plan waarover nu wordt bericht 'onvoldoende' zou zijn. 'Het breed gedragen appel van burgemeesters, politiepersoneel, hulpverleners, artsen om met meer maatregelen te komen om de jaarwisseling veilig en feestelijk te laten verlopen, wordt door het kabinet niet gehoord', zegt een woordvoerder.

Eerder riepen de politie, burgemeesters en grote bedrijven het kabinet op om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden

Komende jaarwisseling nog geen verbod

Het verbod is recent beklonken in de coalitie en zal pas gelden voor de jaarwisseling van 2020-2021. Het kabinet zal het besluit 'op korte termijn' naar buiten brengen.

Update 12-07-2019: Steden blij met verbod, niet met tempo

De burgemeesters van de vier grootste steden vinden het teleurstellend dat het kabinet het verbod op de verkoop van zwaar vuurwerk pas laat ingaan bij de jaarwisseling 2020/2021. Het tempo waarin het kabinet tot extra maatregelen komt, is veel te langzaam, vinden Femke Halsema (Amsterdam), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), Pauline Krikke (Den Haag) en Jan van Zanen (Utrecht).

Verklaring

'Goed dat het kabinet nu ook erkent dat extra maatregelen nodig zijn. Wij verwelkomen iedere stap die helpt om de jaarwisseling veiliger te laten verlopen', zeggen de burgemeesters in een verklaring.

Maar het tempo waarin dit gebeurt doet volgens hen 'geen recht aan het aantal ernstige incidenten en de onveilige situaties die zich iedere jaarwisseling voordoen. Als burgemeesters blijven we ons hard maken voor strengere, landelijke maatregelen. Alleen dan kan de jaarwisseling weer het feest worden dat het moet zijn in plaats van de meest onveilige avond van het jaar', zeggen de vier.

Onvoldoende maatregelen

Eerder deze week noemde de politie de kabinetsmaatregelen ook al onvoldoende. 'Het breed gedragen appel van burgemeesters, politiepersoneel, hulpverleners en artsen om met meer maatregelen te komen om de jaarwisseling veilig en feestelijk te laten verlopen, wordt door het kabinet niet gehoord', zei een politiewoordvoerder. Ook volgens de vuurwerkbranche zelf zullen de maatregelen maar een zeer beperkt effect hebben.

Bron: ANP 

Ook interessant