Kabinet wil minimale geldigheid cadeaubonnen verlengen naar twee jaar

Kabinet wil minimale geldigheid cadeaubonnen verlengen naar twee jaar

Mensen die een cadeaubon krijgen, moeten straks minimaal twee jaar de tijd krijgen om die te verzilveren. Nu is de minimale geldigheid één jaar, maar consumentenorganisaties storen zich al tijden aan de beperkte houdbaarheid van bonnen, omdat veel mensen te laat zijn met inleveren zodat de waarde ervan is verlopen. Op aandringen van de Tweede Kamer, eind 2018, stelt het kabinet voor om de geldigheid van alle cadeaubonnen op minimaal twee jaar te zetten.

Het gaat om alle soorten cadeaubonnen - digitaal, met een saldo erop of een bon voor een gift in natura of voor een evenement. Jaarlijks wordt naar schatting voor 1,5 miljard euro aan cadeaubonnen gekocht. De verloren waarde van bonnen die consumenten niet benutten, loopt volgens onderzoek in de miljoenen euro's. Het staat de uitgevers van cadeaukaarten vrij om een nog langere geldigheid eraan te koppelen.

Veel cadeaubonnen verlopen

Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) wijst op onderzoek van de Consumentenbond waarin staat dat meer dan de helft van de Nederlanders ooit een cadeaubon heeft laten verlopen. 'Veel mensen storen zich hier aan en daarom is het goed dat ze langer de tijd krijgen om hun cadeaubon te gelde te maken. Ik zet me op dit thema en bij andere onderwerpen actief in voor een eerlijke economie met voldoende bescherming voor consumenten.'

Het duurde ruim anderhalf jaar voordat het wetsvoorstel klaar is. Het gaat donderdag in consultatie, wat betekent dat betrokken organisaties nog kunnen reageren op het plan. Daarna gaat het naar de Tweede Kamer.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant