toggle menu

Kamer eist opheldering over bezuinigingen PGB

Kamer eist opheldering over bezuinigingen PGB

De Tweede Kamer wil snel met staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) praten over haar plannen met het persoonsgebonden budget (pgb). Volgens donderdag naar buiten gekomen cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) bespaart het kabinet namelijk minder (600 in plaats van 900 miljoen euro) dan gedacht met de herziening van het pgb waarmee mensen zorg kunnen inkopen.

Het ministerie van VWS en het CDA reageren nog niet. VWS bestudeert de cijfers en het CDA wacht op het definitieve rapport. Coalitiepartij VVD spreekt van 'heel heftige' cijfers en wil snel uitleg van de staatssecretaris. Ook gedoogpartner PVV wil opheldering. Voor minister Jan Kees de Jager (Financiën) bevestigt de doorrekening dat er ingegrepen moet worden vanwege de stijgende kosten.

Het CPB rekende het kabinetsplan, waar voor de zomer nog fel tegen werd geprotesteerd, door op verzoek van de oppositiepartijen in de Kamer. PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en SP willen nu dan ook dat de plannen in de prullenbak gaan. Jolande Sap, fractievoorzitter GroenLinks wil nog voor Prinsjesdag een debat met de andere fractievoorzitters over de kwestie. Zij vindt dat Veldhuijzen van Zanten haar belofte dat iedereen die nu een pgb heeft ook zonder pgb dezelfde zorg houdt, niet kan waarmaken. Sap: de kabinetsplannen kunnen volgens het CPB maximaal 600 miljoen euro opleveren, maar dat kan alleen wanneer mensen minder zorg krijgen.

PvdA-leider Job Cohen: "Ik heb de staatssecretaris steeds opnieuw horen zeggen dat het goed zou komen voor de mensen die zorg nodig hebben. Dat is dus niet het geval. Deze plannen zijn broddelwerk''. Renske Leijten (SP) en Linda Voortman (GroenLinks) schrikken ervan dat door de operatie ook nog eens banen verdwijnen. Arie Slob (ChristenUnie) stelt: "Het kabinet heeft zich op een pijnlijke manier verrekend.'' Pia Dijkstra (D66) vindt dat het kabinet een potje maakt van de zorg.

De belangengroepen Per Saldo, platform VG en de CG-raad concluderen dat het kabinet zich heeft rijk gerekend en hopen dat het plan van tafel gaat. "Er moet strenger geselecteerd worden aan de poort. Voor de mensen die echt recht hebben op een pgb, is de zorg in deze vorm veel goedkoper dan zorg in natura.''

Bron: ANP

Ook interessant