toggle menu

Kamer eist stukken kinderopvangtoeslagaffaire op

Kamer eist stukken kinderopvangtoeslagaffaire op

De Tweede Kamer eist documenten op van de Belastingdienst waaruit zou blijken dat de fiscus besefte in meer zaken toeslagontvangers te hard aan te pakken. Onder andere regeringspartijen CDA en VVD en oppositiepartijen SP en PvdA willen van staatssecretaris Menno Snel weten waarom hij de gevraagde stukken tot dusver niet met hen heeft willen delen.

Snel en de Belastingdienst hebben erkend dat de dienst een aantal gezinnen dat kinderopvangtoeslag ontving, jarenlang ten onrechte heeft aangemerkt als fraudeurs en onbarmhartig heeft aangepakt. Uit de stukken blijkt volgens Trouw en RTL Nieuws dat de staatssecretaris al lange tijd weet dat veel meer mensen zijn gedupeerd, maar dat voor de Kamer verzweeg.

Speciale fraudeteams

CDA'er Pieter Omtzigt vroeg Snel afgelopen jaar al meermaals om de evaluaties van het werk van speciale fraudeteams. Die gaf niet rechtstreeks antwoord op het verzoek en willigde het niet in. Maar onlangs deelde hij wel een document waaruit het bestaan van de evaluaties blijkt.

Snels ministerie gaat niet in op de beschuldigingen in. Het verwijst naar onderzoek naar de zaak dat nog loopt.

Radar besteedde in de uitzending van 18 november aandacht aan de affaire rondom kindertoeslag. Bekijk het fragment hier terug:

Gemist: Affaire rond kinderopvangtoeslag; wat krijgen ouders echt terug?

GroenLinks pleit voor gratis kinderopvang

GroenLinks wil de kinderopvangtoeslag afschaffen. Het geld dat daarmee wordt bespaard, moet worden besteed aan drie dagen per week gratis kinderopvang. Dat zegt partijleider Jesse Klaver in een interview in Trouw. 'Zelfs met je ogen dicht zie je dat het systeem dat wij voor toeslagen hebben ontwikkeld niet werkt', aldus Klaver.

Net als onderwijs moet kinderopvang een publieke voorziening worden, stelt GroenLinks. 'Op die manier brengen wij jonge gezinnen niet langer in de problemen via een niet werkend toeslagensysteem', zegt Klaver. 'Het biedt daarnaast de mogelijkheid om de kansen van kinderen te vergroten. Ik vind het belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen dat zij zo snel mogelijk naar de opvang gaan en voorschoolse educatie krijgen. Dat is een investering in hun toekomst.'

GroenLinks gaat dit woensdag voorstellen in de Tweede Kamer als de begroting voor sociale zaken wordt behandeld.

Bron: ANP MediaWatch / Trouw

Ook interessant