Radar

toggle menu

Kamer: geen e-sigaret onder de 18 jaar

Kamer: geen e-sigaret onder de 18 jaar

De elektronische sigaret is geen kinderspel. Als het aan VVD-Tweede Kamerlid Arno Rutte en zijn PvdA-collega Marith Rebel ligt, wordt de e-sigaret niet verkocht aan jeugd die nog geen 18 jaar is.

Ook voor de verkoop van gewone sigaretten en alcohol geldt vanaf januari 18 jaar als minimumleeftijd.

Beide Kamerleden willen net als CDA en SP dat staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) de minimumleeftijd voor elektronische sigaretten betrekt bij de maatregelen over veiligheid en informatie aan de consument die hij eerder aankondigde.

Geen nicotine; wel tabak

Een elektronische sigaret is een apparaatje op batterijen, bedoeld om als traditionele sigaret te gebruiken. Op de markt zijn er inmiddels vele varianten van. Er zit meestal nicotine in, maar geen tabak.

Rutte vindt het raar dat er nog helemaal niets is geregeld rond dit product. 'Het is logisch dat je een leeftijdsgrens stelt voor de nicotinehoudende e-sigaret. Dit is geen kinderspel', verwijst hij naar de laatste onderzoeksresultaten. Rebel meent dat jongeren niet de kans moeten krijgen via de e-sigaret te beginnen met roken. 'We willen dat jongeren gezond opgroeien en willen niet dat een jonge, gezonde generatie nicotineafhankelijk wordt doordat de e-sigaret vooralsnog voor iedereen vrij verkrijgbaar is.'

Maatregelen

Zij hoopt dat Van Rijn zo snel mogelijk met maatregelen komt. De bewindsman zal vindingrijk moeten zijn, want het verbod valt bij gebrek aan tabak niet onder te brengen bij de Tabakswet, aldus Rebel en Rutte.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant