Kamer wil dat winkels dicht kunnen op zondag

Kamer wil dat winkels dicht kunnen op zondag

Het kabinet moet maatregelen nemen zodat winkeliers hun zaak op zondag gewoon gesloten kunnen houden als zij dat willen. Een voorstel van de SGP van die strekking kreeg donderdag in de Tweede Kamer steun van een ruime meerderheid.

Volgens Kees van der Staaij (SGP) hebben ondernemers in verschillende plaatsen 'forse boetes' gekregen omdat zij op zondag weigeren hun winkel open te doen. 'We willen niet dat ondernemers gedwongen worden om op zondag open te gaan.'

Winkelcentra

Vooral in winkelcentra lijkt het probleem van gedwongen opening te spelen. Volgens Van der Staaij delven ondernemers die hier niet aan willen meewerken vrijwel altijd het onderspit. Hij ziet een patroon en wil niet wachten op de uitkomst van een rechtszaak hierover.

Zaak tussen huurder en verhuurder

Premier Mark Rutte zou dat wel graag zien. Rutte vindt het ingewikkeld en wil ook de evaluatie van de winkeltijdenwet afwachten, die eind dit jaar wordt verwacht. Hij vindt het vooral een zaak tussen huurder en verhuurder.

Intrek Zondagswet

Eerder gaf de Raad van State aan dat de intrek van de Zondagswet voor- en nadelen heeft. Het advies aan de Kamer was dan ook om een goede overweging te maken. 'Er moet een goede balans worden gevonden tussen verschillende belangen en opvattingen van bevolkingsgroepen.'

Bron: ANP

Ook interessant