toggle menu

Kamermeerderheid voor inzage dossier nabestaanden

Kamermeerderheid voor inzage dossier nabestaanden

Nabestaanden die het onderzoeksdossier willen inzien over de toedracht van het overlijden van hun familielid, zouden dat recht moeten krijgen. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

In de praktijk wordt het afgeven van een kopie van het dossier aan nabestaanden nog vaak geweigerd. Een motie over dit onderwerp van SP-Kamerlid Michiel van Nispen is dinsdag aangenomen. Het is nu aan de regering om te besluiten of ze hierin meegaat.

Onzekere sterfgevallen

Nabestaanden willen soms zelf nog naspeuringen doen, ook als de politie of het OM het onderzoek al hebben gesloten. Ook hebben zij het dossier nodig als ze procedures willen aanspannen. Het gaat om sterfgevallen waarvan de toedracht onzeker is, of waar zelfdoding of een ongeval is geconcludeerd, maar waar de familie vraagtekens bij heeft.

Brandbrief Tweede Kamer

Eind november weigerde het Openbaar Ministerie de familie van de overleden zestienjarige Dascha Graafsma het dossier te geven. Het meisje zou vorig jaar zelfmoord hebben gepleegd, maar haar familie gelooft dat niet. Ze overleed na te zijn aangereden door een trein in Hilversum. Advocaat Sébas Diekstra, die onder meer de familie bijstaat, schreef onlangs een brandbrief aan de Tweede Kamer over het mogen inzien van onderzoeksdossiers.

Update: reactie Van der Steur

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) wil niet beloven dat nabestaanden met twijfels over de doodsoorzaak van hun familielid voortaan een kopie van het onderzoeksdossier kunnen krijgen. Wie twijfels heeft over het politieonderzoek zelf kan daarmee terecht bij het OM en, als de ontevredenheid blijft, bij de rechter. Van der Steur erkent dat deze mogelijkheden voor nabestaanden niet altijd begrijpelijk zijn. Hij gaat onderzoeken of dat niet duidelijker kan.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant