Kamervragen van de SP over discriminerende makelaars

Kamervragen van de SP over discriminerende makelaars

Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) heeft de minister voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties vragen voorgelegd naar aanleiding van een onderzoek van Radar waaruit bleek dat het overgrote deel van de makelaars instemt met een verzoek om bepaalde bevolkingsgroepen te weren.

Radar bespreekt het onderzoek in de uitzending van 15 april 2019.

Negentig procent van de makelaars discrimineert | Radar checkt

Dit zijn de vragen van Tweede Kamerlid Jasper van Dijk:

  1. Wat is uw oordeel over de uitzending van Radar, waaruit blijkt dat negentig procent van de verhuurmakelaars bereid is om op verzoek te discrimineren?
  2. Deelt u de mening dat deze discriminatie op bestelling onaanvaardbaar is en dat u alles moet doen om dit aan te pakken?
  3. Erkent u dat zelfregulering niet werkt, gezien de onthullende resultaten van dit onderzoek van Radar?
  4. Gaat u in gesprek met Radar met als doel om alle discriminerende verhuurmakelaars aan te pakken?
  5. Bent u bereid om de discriminerende verhuurmakelaars op te sporen en te vervolgen?
  6. Op welke andere manieren gaat u deze verhuurmakelaars aanpakken? Kunt u ervoor zorgen dat zij hun licentie verliezen?
  7. Bent u bereid over te gaan op naming and shaming, door de discriminerende verhuurmakelaars overzichtelijk op een website te publiceren?
  8. Wilt u ophouden met halfzachte maatregelen (zelfregulering) en nu echt paal en perk stellen aan discriminatie op bestelling in makelaarsland? Zo nee, hoe voorkomt u dat we volgend jaar exact dezelfde resultaten te zien krijgen bij Radar?

Ook interessant