toggle menu

Kankertherapie: achtergrond

In Nederland zijn er veel mensen die lijden aan kanker. Maar niet iedereen stapt voor genezing naar een reguliere dokter. Sommige kankerpatienten hopen beter te worden door de behandeling van een alternatieve arts.

De Duitse dokter Hamer is zo'n arts. Hij woont in Noorwegen, maar heeft volgelingen in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Canada, Belgie en ook in Nederland.

Conflict

Casper Rutten is de voorlichter van de 'Germanische Neue Medizin' van dr. Hamer in Nederland en hij claimt dat deze ideeën dè oplossing vormen voor mensen met kanker. Hij geeft lezingen en seminars om kankerpatienten namens dr. Hamer te vertellen dat kanker voor 98% geneesbaar is, zonder operatie, chemotherapie of bestralingen.

Het idee achter de 'Germanische Neue Medizin' is dat kanker ontstaat doordat je een conflict hebt. Waar de kanker ontstaat, is afhankelijk van het conflict. Heb je een conflict met je partner, dan krijg je kanker in je rechterborst.

Jezelf genezen

Iedereen heeft kanker, zegt Rutten. Maar sommige mensen weten het conflict niet op te lossen en worden dus ook echt ziek. Weet je het conflict op te lossen, dan kan je jezelf genezen. De "Germanische Neue Medizin' leert je conflicten te herkennen. Wonden, hoesten en pijn zijn tekenen dat je aan het genezen bent.

Rutten zegt bewijzen te hebben voor de ideeën van dr. Hamer. De universiteit in Trnava, Slowakije, zou deze ideeën onderzocht hebben. Maar wanneer we de universiteit bellen, zegt men de Germanische Neue Medizin niet te kennen en hierover ook niets in de archieven te kunnen vinden.

Prof. dr. Sjoerd Rodenhuis, internist-oncoloog en directeur van het Antonie van Leeuwenhoekziekenhuis, checkt voor ons of de ideeën van dr. Hamer wetenschappelijk zijn onderzocht. Hij kan echter geen medische publicatie over de Germanische Neue Medizin vinden.

Dr. Hamer blijkt ook al sinds 1986 geen medische vergunning meer te hebben. Hij heeft ook diverse keren in de gevangenis gezeten omdat hij – illegaal – mensen behandeld heeft.

Toch verkondigt Casper Rutten de Germanische Neuee Medizin van dr. Hamer als de waarheid. Zo vertelt hij op lezingen dat uitzaaiingen en kankerverwekkende stoffen niet bestaan.

Deze uitspraken zijn volgens Sjoerd Rodenhuis grote onzin. Volgens Rutten zijn het de artsen zoals Rodenhuis die ervoor zorgen dat er 'nieuwe' kanker ontstaat.

Heb je borstkanker en je arts vertelt je dat, dan krijg je een doodsangstconflict. Dit zorgt weer voor kanker in de longen.

Onzintherapie

Maar Rutten gaat nog een stapje verder. We gaan naar één van zijn lezingen. Als we hem een verzonnen verhaal vertellen, namelijk dat onze moeder borstkanker heeft en bestraald moet worden, zegt hij dat bestraling een onzintherapie is.

Later raadt hij in een telefoongesprek onze 'moeder' af zich te laten bestralen.

Wat het extra zorgelijk maakt, is dat Rutten dit tegen ons zegt tijdens de pauze van één van zijn lezingen voor een groep kankerpatiënten. Volgens prof. dr. Rodenhuis kan dit desastreuze gevolgen hebben.

Werkgroep Welzijn Kankerpatiënten, die de lezing heeft georganiseerd, zegt niet te kunnen oordelen over het gesprek dat we tijdens de pauze met Casper Rutten hebben gehad.

Mevrouw Jakubczyk

Rutten is nu in Nederland actief, maar dr. Hamer verkondigt zijn ideeën al bijna dertig jaar. In Duitsland, Frankrijk en Spanje zou dit tot doden geleid hebben. In Noorwegen is er tenminste één dode gevallen doordat iemand in de ban raakte van de Germanische Neue Medizin.

De Duitser Gilbert Jakubczyk kan erover meepraten. Zijn vrouw had borstkanker en liet zich door dr. Hamer behandelen. Dr. Hamer belooft haar dat ze binnen een jaar zal genezen als ze het conflict met haar partner oplost. Gilbert's vrouw verlaat daarop haar man en zondert zich af.

Na acht maanden sterft ze een pijnlijke dood omdat ze zich niet tegen de kanker en tegen de pijn heeft laten behandelen. Gilbert klaagt daarop dr. Hamer aan, maar omdat dr. Hamer in Spanje verblijft, kan het Duitse rechtsysteem niets voor hem betekenen.

Moeilijk aan te pakken

Omdat dr. Hamer niet in Nederland woont en ook Rutten in het buitenland verblijft, is het moelijk Rutten aan te pakken. Dit wordt nog eens extra bemoeilijkt door het feit dat Rutten geen arts is. Hij is te vervolgen als duidelijk gemaakt kan worden dat hij iemand echt schade heeft toegebracht. Maar in de praktijk is dit heel moeilijk.

Volgens hoogleraar gezondheidsrecht prof. dr. Legemaate van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunde, is het daarom erg belangrijk dat mensen gewaarschuwd worden voor deze ideeën. Voorlichting is beter dan juridische procedures achteraf. Achteraf is het mosterd na de maaltijd.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant