toggle menu

'Kans op forse vertragingen door strengere controles op vliegveld'

'Kans op forse vertragingen door strengere controles op vliegveld'

Vakantiegangers die naar een land buiten de Schengenzone vliegen deze zomer lopen kans op forse vertragingen door de strengere paspoortcontroles. De directeuren van een aantal luchtvaartmaatschappijen waaronder Air France-KLM klagen daarover bij de Europese Commissie.

Nieuwe EU-regels hebben 'een disproportioneel effect' op de doorstroming van het luchtverkeer, zeggen de bazen van onder andere Ryanair, Lufthansa, British Airways en Vueling. Ze vragen om meer automatische controles maar ook meer personeel voor in het drukke zomerseizoen.

Vliegtuig startklaar krijgen duurt uur langer

Op sommige luchthavens leidden de strengere controles afgelopen zomer tot 300 procent meer vertraagde vluchten. Ook op Schiphol ondervonden reizigers overlast. Het duurt 20 seconden langer per passagier om de douane te passeren waardoor het een uur kost om een vliegtuig startklaar te krijgen. Door de procedures miste 5 procent meer passagiers per dag een aansluitende vlucht.

De maatschappijen waren dinsdag in Brussel samen voor een bijeenkomst van Airlines for Europa (A4E) waarin ze zich hebben verenigd.

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant