Kans op pensioenverlaging iets kleiner

Kans op pensioenverlaging iets kleiner

De kans dat Nederlands grootste pensioenfondsen ABP en PFZW volgend jaar de pensioenen moeten verlagen is afgelopen maand iets kleiner geworden. Dat hebben de fondsen dinsdag laten weten.

De dekkingsgraad, de graadmeter die aangeeft in hoeverre een fonds aan zijn verplichtingen kan voldoen, verbeterde bij ABP in oktober met dik 2 procentpunt naar 92,8 procent. Die van PFZW ging vooruit van 89,2 naar 91,2 procent.

Financiële gezondheid verbeterd

'Op dit moment ligt de actuele dekkingsgraad iets boven de kritische dekkingsgraad, de grens die aan het einde van het jaar bepaalt of we de pensioenen moeten verlagen', verklaart ABP. Onderzoeksbureau Aon Hewitt meldde onlangs al dat de meeste fondsen hun financiële gezondheid vorige maand weer wat zagen verbeteren.

Rente

Heet hangijzer in de pensioenenkwestie is de rente in Europa. Die is al lang erg laag waardoor de verplichtingen van de fondsen hoger uitkomen. Maar de laatste tijd lijkt het renteniveau iets op te krabbelen. Sinds de verkiezing van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump in de Verenigde Staten is de rente verder gestegen.

Bron: ANP

Ook interessant