toggle menu

Kant-en-klare stamppotten vaak veel te zout

Kant-en-klare stamppotten vaak veel te zout

Kant-en-klare stamppotten uit de supermarkt bevatten in bijna alle gevallen te veel zout en zijn zelden biologisch. De magnetronmaaltijden bevatten wel steeds vaker een duurzaamheidskenmerk voor het vlees, blijkt uit een test van de onafhankelijke consumentenstichting Questionmark.

Van de 46 geteste stamppotten bleken er slechts drie te voldoen aan de richtlijn van het Voedingscentrum van 2 gram zout per maaltijd. 'Omdat het om een hele maaltijd gaat is dat extra teleurstellend, omdat je niet zelf minder zout kunt toevoegen', aldus Charlotte Linnebank, directeur van Questionmark.

Maar één maaltijd biologisch

Uit de test blijkt dat driekwart van de stamppotten een duurzaamheidskeurmerk heeft voor het vlees, in de meeste gevallen gaat het om één ster Beter Leven. Van de 46 geteste maaltijden is alleen de boerenkool van De Oorsprong biologisch. 

'Beter Leven' is een keurmerk voor vlees, kip en eieren van de Dierenbescherming. Consumenten worden door middel van een drie-sterrensysteem geholpen bij het maken van een diervriendelijke keuze. Bij producten met één ster heeft het dier een iets aangenamer leven en bij drie sterren een veel beter leven.

De zuurkoolstamppot van Daily Chef (Lidl) kwam als slechtste uit de test, omdat de maaltijd 93% van de totale dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout bevat. Bovenaan eindigt de hutspot van Chef Select (Lidl), met twee sterren Beter Leven.

De volledige resultaten van de test vind je op de website.

Zelf je stamppot maken

Je kunt natuurlijk ook zelf je stamppot maken. In de uitzending van Radar Radio krijg je advies van tweevoudig wereldkampioen stamppotmaken Hans Everse.

Hoe maak je de perfecte stamppot?

Bron: Questionmark

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant