Kaspersky antivirussoftware in de ban bij Nederlandse overheid

Kaspersky antivirussoftware in de ban bij Nederlandse overheid

Antivirussoftware van het Russische bedrijf Kaspersky Lab wordt door het kabinet uit veiligheidsoverwegingen in de ban gedaan. Het zal bij de Rijksoverheid worden uitgefaseerd, meldt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Kaspersky Lab is een Russisch bedrijf dat gespecialiseerd is in antivirussoftware en andere computerbeveiligingen. Het telt zo'n 3300 werknemers, vooral IT-beveiligingsspecialisten. Het hoofdkantoor staat in Moskou. Het niet-beursgenoteerde bedrijf dankt zijn naam aan twee van de vier oprichters: Eugene en zijn (ex-)vrouw Natalya Kaspersky.

Voorzorgsmaatregel van antivirussoftware

Het gaat om een voorzorgsmaatregel. Er is kans dat de antivirussoftware wordt gebruikt voor spionage door de Russische autoriteiten. Er zijn nog geen concrete gevallen van misbruik bekend, maar 'dit kan niet worden uitgesloten', aldus de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer.

'Aanleiding voor deze stap door het kabinet zijn zorgen ten aanzien van nationale veiligheidsrisico's die het gebruik van Kaspersky antivirussoftware met zich mee kan brengen. Het kabinet wil deze risico’s waar mogelijk voorkomen.'

'Maak geen gebruik van de antivirussoftware'

Bedrijven met vitale diensten (bijvoorbeeld op het gebied van energienetwerken) en ondernemingen die nauw samenwerken met Defensie worden geadviseerd ook geen gebruik meer te maken van de antivirussoftware van Kaspersky Lab. Andere producten en diensten van het bedrijf blijft de overheid gewoon gebruiken.

'Het zorgelijke beeld op het terrein van digitale dreigingen heeft, met het oog op het waarborgen van de nationale veiligheid, geleid tot aangescherpte afwegingen ten aanzien van het gebruik van digitale producten en diensten', schrijft Grapperhaus. De Verenigde Staten en Verenigd Koninkrijk hebben eerder gewaarschuwd tegen het gebruik van antivirussoftware van Kaspersky Lab.

Spionage en sabotage

Antivirussoftware kan worden gebruikt voor spionage en sabotage. De Russische wetgeving vereist dat Russische bedrijven zoals Kaspersky Lab de Russische inlichtingendiensten moeten helpen als zij daar om vragen. De Nederlandse inlichtingendiensten waarschuwen al jaren dat Rusland hier zeer actief is met digitale spionage.

Vorig jaar oktober meldde The New York Times dat Russische geheime diensten de afgelopen jaren stiekem hebben meegekeken met de Amerikaanse geheime diensten. Dat zou zijn gebeurd via antivirussoftware van Kaspersky Lab. De Russen werden uiteindelijk betrapt door Israëlische spionnen. Moskou noemde de beschuldigingen 'absurd'.

Kaspersky Lab heeft altijd ontkend overheden te helpen bij spionage. Het bedrijf liet maandagavond weten dat er dinsdagochtend een verklaring komt.

Reactie Kaspersky Lab

Kaspersky Lab is 'ontstemd en teleurgesteld' over het besluit van het Nederlandse kabinet om te stoppen met het gebruik van antivirussoftware van het Russische bedrijf. 'Het lijkt erop dat ons bedrijf slachtoffer is van geopolitieke ontwikkelingen'. Tegelijkertijd zegt Kaspersky ervan overtuigd te zijn dat het de Nederlandse regering zal kunnen overtuigen het besluit te herzien.

Met een verhuizing van de 'kernactiviteiten' naar Zwiterland hoopt Kaspersky het vertrouwen te herwinnen. De onderneming bouwt een datacentrum in Zürich en verhuist ook de 'software assemblage en dreigingsdetectie' daarnaartoe. Geluiden over de verhuizing zongen al langer rond. 'Dit stond al gepland, toevallig genoeg', zegt een woordvoerster van het bedrijf.

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus maakte maandag bekend dat de Rijksoverheid het gebruik van Kaspersky-software 'uitfaseert'.

Bron: ANP

Ook interessant