toggle menu

Kentekenbewijs of tenaamstellingscode nodig? Pas op voor tussenpartijen

Kentekenbewijs of tenaamstellingscode nodig? Pas op voor tussenpartijen

Heb je een nieuw kentekenbewijs nodig? Of een tenaamstellingscode? Vraag deze dan aan bij de RDW. Er blijken bemiddelingspartijen actief die deze diensten aanbieden, terwijl de aanvraag alsnog via RDW loopt. Bij dit soort tussenpartijen betaal je meer dan nodig, of krijg je zelfs helemaal niets geleverd. 

Een kentekenbewijs gebruik je als identificatie voor een voertuig; hierop staan onder andere het kenteken van het voertuig en persoonsgegevens van de eigenaar. Bij de kentekencard hoort een unieke code: de tenaamstellingscode. Deze code heb je nodig als je je voertuig wilt verkopen inruilen, schorsen, slopen of uitvoeren. 

'De RDW is de enige partij die een nieuw kentekenbewijs of tenaamstellingscode kan leveren. Andere partijen die dit aanbieden, fungeren alleen als tussenschakel', legt woordvoerder Thérèse de Vroomen van de RDW uit. 

Producten paar keer over de kop

Een nieuw kentekenbewijs, inclusief tenaamstellingscode, kost je bij RDW €31,50. Een losse tenaamstellingscode kost €1. 'Bij zo'n bemiddelingswebsite betaal je bijvoorbeeld €45 voor een kentekenbewijs en tenaamstellingscode', zegt De Vroomen. Er zijn zelfs websites waar je €20 betaalt voor een losse tenaamstellingscode.

'Wat we ook horen is dat de producten te laat of helemaal niet worden geleverd', zegt De Vroomen. Dit kan voor problemen zorgen, als je je kentekenbewijs of tenaamstellingscode direct nodig hebt. Zo kan rijden zonder geldig kentekenbewijs je een boete van €390 opleveren. 

De RDW bekijkt of ze juridische stappen kunnen nemen tegen de bemiddelingswebsites.

Directe aanvraag bij RDW

Het verschilt hoe de websites te werk gaan en hoe ze eruitzien. 'Er zitten allerlei variaties tussen. Sommige presenteren zich alsof ze van de RDW zijn, bijvoorbeeld door de vormgeving over te nemen. Andere zeggen wel dat ze een bemiddelaar zijn, maar dat de aanvraag bij hen eenvoudiger is', legt De Vroomen uit. 

Om zeker te zijn dat je je kentekenbewijs en tenaamstellingscode krijgt, en dat je hier niet te veel voor betaalt, moet je het direct bij de RDW aanvragen. 

Vraag hier je kentekenbewijs en tenaamstellingscode aan. 

Vraag hier een losse tenaamstellingscode aan.

Ook interessant