Kifid: in 2019 meer klachten behandeld

Kifid: in 2019 meer klachten behandeld

Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) meldt in hun persbericht van 4 mei dat in 2019 'meer klachten zijn behandeld dan in 2018'. Het instituut behandelt jouw klachten over je bank of verzekeraar. Radar heeft in januari dit jaar laten zien dat een proces bij het Kifid erg lang kan duren en dat consumenten met een klacht de ervaring hebben dat er veel ruimte is voor bank en verzekeraar om het proces te rekken. Vooral als het gaat om woekerpoliszaken.

Het Kifid zegt hier nu over dat er 'onder meer een flink aantal zaken over beleggingsverzekeringen’ door 'bemiddeling' zijn opgelost. In het jaarverslag laat Eveline Ruinaard (voorzitter van de Geschillencommissie van het Kifid) weten dat ze 240 woekerpolisklachten hebben kunnen 'afronden'. Verder is ze van mening dat er 'bemiddelingsresultaten zijn bereikt' op basis van ‘onze uitspraken die duidelijk maken welke kant Kifid op zal gaan: onze koers is helder.'

'Bemiddeling Kifid niet optimaal'

Al eerder liet Radar zien dat bemiddeling vaak niet als optimaal wordt ervaren en dat zo'n bemiddeling tot een schikking leidt, waarbij niet geoordeeld wordt over de bank of verzekeraar. ‘Op zich is er niets mis met bemiddeling als beide partijen daar tevreden over zijn', zegt Rob Goedhart van Stichting Geldbelangen. Hij begeleidt heel wat consumenten in klachtzaken bij het Kifid.

'Is de consument zwaar onder druk gezet door de commissie en/of de advocaat van de financieel dienstverlener?' Goedhart vervolgt: 'En misschien is er wel gedreigd met: als u niet akkoord gaat dan komt er een uitspraak. En u weet het: in maar 200 van de 1290 gevallen in 2019 krijgt de consument gelijk.'

Woekerpolissen

Goedhart heeft het dan over alle klachtzaken waarover het Kifid uitspraak deed. Als het om specifiek woekerpolisklachten gaat, dan zijn er 26 uitspraken gedaan.

'Als je alle uitspraken bekijkt van het afgelopen jaar, dan zit daar vrijwel geen uitspraak bij waar de consument gelijk heeft gekregen', zegt Marijke Clerx. Zij vertegenwoordigt 150 mensen met een Allianz woekerpolis. Dit zijn consumenten die op hun polis tienduizenden euro's zijn misgelopen, door 'kosteninhoudingen' gedaan door Allianz. Al 6 jaar procederen ze bij het Kifid en dit heeft ze al 177 duizend euro aan proceskosten gekost. En nog steeds loopt het proces bij het Kifid.

In een reactie laat het Kifid ons weten dat er van de 26 woekerpolisuitspraken er in 'minimaal' 4 zaken consumenten geheel of gedeeltelijk gelijk hebben gekregen.

Veel klachten over Yarden

Het Kifid vertelt in haar persbericht verder dat er heel veel meldingen zijn binnengekomen over Yarden, de uitvaartverzekering. Dit is naar aanleiding van de Radar Radio-uitzendingen. De Geschillencommissie heeft hierover 3 klachten in behandeling genomen. Deze zaken zullen tot 'richtinggevende uitspraken komen'.  De hoorzittingen hierover zijn uitgesteld door de coronamaatregelen, laat Kifid ons weten. 'Zolang deze 3 klachtzaken nog lopen worden de andere soortgelijke klachten aangehouden.'

Meer over:

Ook interessant