toggle menu

Kind moet advocaat krijgen bij scheiding ouders

Kind moet advocaat krijgen bij scheiding ouders

Kinderen zouden bij een vechtscheiding over een advocaat moeten kunnen beschikken om hun belangen te behartigen. Het kind moet bij zo'n scheiding centraal worden gesteld.

Dat zegt de Nederlandse Orde van Advocaten dinsdag in een aanbeveling aan het ministerie van Veiligheid en Justitie. Daarmee reageert de advocatenorde op het initiatief van Tweede Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA) om het aantal vechtscheidingen terug te dringen. Een motie van zijn kant heeft geleid tot de zogenoemde Divorce Challenge, een project van het ministerie van Veiligheid en Justitie waar plannen en ideeën konden worden neergelegd om de positie van het kind te verbeteren.

500 suggesties en aanbevelingen

De afgelopen weken kwamen meer dan 500 suggesties en aanbevelingen binnen. De inzendtermijn is inmiddels gesloten. Een team van experts, onder wie een ervaringsdeskundige van een vechtscheiding, gaat de ideeën beoordelen en komt op 14 december met voorstellen.

Kindplan

Volgens de advocatenorde hebben kinderen bij een vechtscheiding professionele begeleiding nodig. De advocaat spreekt met het kind en luistert naar zijn of haar wensen en stelt een zogenoemd kindplan op, dat aan de rechter wordt voorgelegd, aldus de aanbeveling. Die aanpak sluit aan bij het Internationaal Verdrag van de Rechten van het Kind, waarin het recht om als kind gehoord te mogen worden is vastgelegd.

Specifieke hulp

De belangenorganisatie is bereid een cursus voor advocaten te ontwikkelen voor de specifieke hulp aan kinderen bij een vechtscheiding.

Bron: ANP

Ook interessant