toggle menu

'Kind vatbaarder voor depressie door gps-controle'

'Kind vatbaarder voor depressie door gps-controle'

Het nauw in de gaten houden van kinderen via gps en leerlingvolgsystemen maakt kinderen in hun latere leven vatbaarder voor depressies. Daarnaast verstoort het de autonomieontwikkeling, stelt Katleen Gabriels, assistent-professor aan de TU Eindhoven in De Telegraaf.

D66-Kamerlid Paul van Meenen uitte eerder al kritiek op de hoeveelheid informatie over prestaties en gedrag die scholen digitaal met de ouders delen via leerlingvolgsystemen. Van Meenen noemde die systemen 'een glazen digitale kooi'.

'Je moet oppassen niet in een angstcultuur te verzeilen'

'We staan voortdurend met elkaar in contact. Kinderen worden vanaf de wieg in de gaten gehouden en dat gaat zo het hele leven door. Dat is nieuw', zegt Gabriels die is gespecialiseerd in de ethische aspecten van technologie. Ze waarschuwt ouders voor het gebruik van gps. 'Je moet oppassen niet in een angstcultuur te verzeilen'.

Nooit geleerd om zelf problemen op te lossen

De controle van ouders zorgt voor negatieve effecten, blijkt uit onderzoek. 'Het verstoort de autonomieontwikkeling. Kinderen die grootgebracht zijn door zogenoemde helikopterouders, blijven hun ouders ook als ze meerderjarig zijn om raad en antwoorden vragen. Ze hebben nooit geleerd om zelf problemen op te lossen. Bovendien zijn die kinderen vatbaarder voor depressies.'

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant