toggle menu

Kinderartsen doen ook aangifte tegen tabaksindustrie

Kinderartsen doen ook aangifte tegen tabaksindustrie

Ook de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) doet aangifte tegen de tabaksindustrie. De vereniging laat weten zich aan te sluiten bij de aangifte die strafrechtadvocate Bénédicte Ficq deed in 2016, namens een aantal maatschappelijke organisaties en patiënten.

De tabaksindustrie heeft volgens Ficq een misdadig oogmerk. Zij noemt het idioot dat een ziekmakend, potentieel dodelijk product als de sigaret zomaar mag worden verkocht.

Onlangs werd bekend dat de ziekenhuizen Antoni van Leeuwenhoek en het Universitair Medisch Centrum Groningen ook aangifte doen tegen de tabaksindustrie. Later sloten ook tien verslavingszorginstellingen zich daarbij aan. Met de aangifte hopen de partijen justitie zover te krijgen een strafzaak te beginnen tegen de vier grote tabaksproducenten die in Nederland actief zijn.

De schuld van de verslaving ligt duidelijk bij de tabaksindustrie

Kinderarts Noor Rikkers, woordvoerder namens de NVK, noemt roken één van de heftigste verslavingen 'en de tabaksindustrie weet dat. De tabaksindustrie richt zich met name op het verslaafd maken van jongeren. De sigaret is daarbij zo ontworpen dat hij snel verslavend is. De schuld van de verslaving ligt duidelijk bij de tabaksindustrie, niet bij de kinderen die willens en wetens verslaafd zijn gemaakt. Daarom vinden we dat we nu in moeten grijpen en sluiten we ons aan bij de lopende aangifte.'

Bron: ANP / EenVandaag

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant