Kinderartsen: 'Verbied verkoop energiedrankjes onder de achttien'

Kinderartsen: 'Verbied verkoop energiedrankjes onder de achttien'

Energiedrankjes zijn niet onschuldig en daarom zou de verkoop ervan aan kinderen onder de achttien jaar verboden moeten worden. Dat zegt de Leeuwardense kinderarts Brita de Jong-Van Kempen maandag namens de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).

Het drinken van de pepdrankjes leidt volgens de NVK bij jongeren tot klachten als rusteloosheid, moeheid, slaapproblemen en hartritmestoornissen. De Jong-Van Kempen: 'Artsen zijn zich er steeds meer van bewust dat medische klachten van jongeren veroorzaakt kunnen zijn door energiedrankjes. Zelf informeer ik vaker bij een patiënt of hij of zij energiedrankjes heeft gedronken, ook om onnodige medicalisering te voorkomen.'

Volgens De Jong-Van Kempen verwijderen steeds meer scholen pepdrankjes uit drankautomaten op school, omdat ze merken dat het drinken ervan bij scholieren leidt tot concentratieverlies.

Het Voedingscentrum adviseert kinderen onder de dertien jaar om geen energiedrankjes te drinken en jongeren boven die leeftijd slechts 1 blikje per dag.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) ziet niets in een verbod. 'Er zijn meer producten die je voor je gezondheid beter niet of met mate kan consumeren. Verbieden is dan niet dé oplossing', laat hij weten in een verklaring. Het is volgens hem aan de ouders om dit aan hun kinderen duidelijk te maken. Hij denkt ook dat scholen hierin een belangrijke rol kunnen spelen.

Taak van ouders

De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) zegt dat verstandig omgaan met eten, drinken en dus ook energiedrankjes vooral een taak is van de ouders. Niettemin doen scholen al veel om gezond leven te promoten en draaien ze vaak volop mee in bepaalde programma's als Gezonde School en Alles is Gezondheid.

Lees ook: 'Meer gezonde keuzes nodig in voedingsaanbod kinderen'

Met name basisscholen kunnen met medezeggenschapsraden en oudercommissies afspraken maken over wat er mee naar school mag, aldus AVS-voorzitter Petra van Haren Zo zijn er scholen waar is afgesproken dat er alleen water mag worden gedronken op school.

Energiedrankjes leiden op basisscholen ook niet echt vaak tot discussie. 'Het is eigenlijk not done, zoals met koffie, dat geef je zulke jonge kinderen eigenlijk ook niet.' Op middelbare scholen wordt het lastiger om de regie te voeren. Ouders van middelbare scholieren staan volgens de AVS meer op afstand van de school.

Verbod onder de 16?

Energiedrankjes geven je een boost aan energie, maar ze doen meer kwaad dan goed, daarover maakte Radar in 2016 al een uitzending. Kinderartsen en voedingsdeskundigen luiden daarin de noodklok en roepen op tot een verbod op de verkoop voor kinderen onder de 16 jaar.Hoe kan het dat een product dat zo slecht is voor kinderen gewoon verkocht mag worden?

Bron: ANP / Radar

Ook interessant