toggle menu

Kinderen eten jaarlijks eigen lichaamsgewicht aan suiker

Kinderen eten jaarlijks eigen lichaamsgewicht aan suiker

Een kind tussen 5 en 10 jaar heeft ongeveer 1500 kilocalorieën per dag nodig. Het beste is het als slechts vijf procent van deze calorieën uit vrije en toegevoegde suikers komt. Dat is 17 gram, dat zijn maar 4 à 5 theelepels suiker per dag.

Suiker is niet alleen slecht voor je tanden, je wordt er ook nog eens dik van. Eén op de acht Nederlandse kinderen is te zwaar, hiervan heeft drie procent zelf ernstig overgewicht en is obese. Producten voor kinderen bevatten vaak meer suiker dan producten voor volwassen.

Suiker per product

  • Eén boterham met hagelslag bevat al 15 gram suiker.
  • Multivitaminendrank is niet zo gezond als je denkt. Er zitten veel suikers in dit soort dranken. 17 gram suiker per pakje of glas is heel normaal. Dan mag je kind die dag verder helemaal geen suiker meer eten.
  • Gewone cornflakes bevatten 8 gram suiker per 100 gram en Frosties cornflakes maar liefst 37 gram suiker per 100 gram.
  • Tussendoortjes lijken gezond, maar bevatten meer suiker dat een simpel biscuitje. Zo bevat een tarwebiscuitje 16,5 gram suiker per 100 gram en bevat een fruitbiscuit met appel en rozijnen 36,9 gram suiker per 100 gram.

Als je kind 's ochtends een bakje ontbijtgranen speciaal voor kinderen eet, 's middags een boterham met hagelslag, tussendoor een pakje sap en een koek en na het avondeten een toetje, dan krijgt je kind die dag bijna 60 gram suiker binnen. Dat is 3,5 half keer te veel.

Ook interessant