Kinderen steeds vroeger aan de smartphone

Kinderen steeds vroeger aan de smartphone

Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd een mobiele telefoon. Inmiddels heeft 5 procent van de vierjarigen er een. Ouders vinden het belangrijk dat hun kinderen bereikbaar zijn maar maken zich wel zorgen over de invloeden van nieuwe media.

Dat kinderen steeds vroeger een mobiele telefoon krijgen is te zien aan cijfers van KPN. Kinderen die nu dertien en veertien jaar oud zijn, kregen hun eerste mobiel op een gemiddelde leeftijd van 11,7 jaar. Jongeren die nu zeventien en achttien zijn, kregen hun eerste mobiel op een leeftijd van 13,2 jaar. Ongeveer 94 procent van de twaalfjarigen heeft een mobiele telefoon.

Redenen voor telefoongebruik jonge kinderen

Naast bereikbaarheid zijn vrijheid en het leren omgaan met technologie ook redenen om jonge kinderen een telefoon te geven. Naast de voordelen van een mobiele telefoon zijn er ook nadelen. Uit onderzoek van PanelWizard blijkt dat 89 procent van de ouders bezorgd is over nieuwe media als kinderlokkers, cyberpesten en sexting.

KPN start woensdag met de campagne 'Hoe overleef ik mijn 1e mobiel?' die ouders en kinderen met elkaar in gesprek laat gaan over de gevolgen van het hebben van een mobiele telefoon. De onderwerpen cyberpesten, privacy, bereikbaarheid en het omgaan met geld komen hoofdzakelijk aan bod. Hier kun je de promo bekijken.

Bron: ANP / KPN

Ook interessant