toggle menu

'Kinderspeelgoed en babyfoons makkelijk te hacken'

'Kinderspeelgoed en babyfoons makkelijk te hacken'

Kinderspeelgoed en babyfoons blijken eenvoudig te hacken te zijn. Cybercriminelen kunnen hierdoor meespieken met de handel en wandel van nietsvermoedende consumenten, schrijft De Telegraaf op basis van een steekproef van het Agentschap Telecom.

De digi-waakhond nam meer dan twintig in Nederland veelgebruikte apparaten onder de loep, van babyfoons tot op afstand bedienbare deursloten. Slechts vijf bleken relatief goed beveiligd te zijn. Het onderzoek wordt woensdag aan staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) aangeboden. 

Vier van de vijf speeltjes kreeg predicaat kritiek

Het gaat volgens het Agentschap vooral om speelgoed dat eenvoudig valt binnen te dringen. Van de vijf onderzochte speeltjes kregen er vier het predicaat kritiek. Dat gaat bijvoorbeeld om op afstand bestuurbare robotjes met ingebouwde camera’s. Wie kwaad wil, kan met de gebruikers van het robotje meekijken.

Slechte beveiliging slimme apparaten

Veel apparaten maken gebruik van slecht beveiligde verbindingen en standaardinstellingen. Het uitvoeren van een update is voor de consument vaak omslachtig. Hierdoor zijn persoonlijke gegevens of zelfs wachtwoorden te bekijken en kan de besturing door hackers worden overgenomen.

Angeline van Dijk, directeur-hoofdinspecteur van Agentschap Telecom: 'Het is zorgelijk dat de digitale veiligheid bij de meeste van de onderzochte slimme apparaten niet op orde is. Als toezichthouder pleit ik daarom voor aanvullende Europese regels.'

Radar heeft in een uitzending 'gluren bij de buren' eerder aandacht besteed dit onderwerp. Bekijk de tips om te voorkomen dat beelden uit jouw huis online te bekijken zijn. Lees ook: 

Meegluren met beveiligingscamera's en babyfoons door lek

Bron: ANP MediaWatch / De Telegraaf 

Ook interessant