Klacht van Radar en foodwatch over vanillevla zonder vanille terecht

Klacht van Radar en foodwatch over vanillevla zonder vanille terecht

Optimel-vanillevla van FrieslandCampina is misleidend en daarmee in strijd met de wet, heeft de Reclame Code Commissie bepaald. Voedselwaakhond foodwatch spande een rechtzaak aan naar aanleiding van een fragment in de uitzending van Radar op 1 oktober 2018. De vanillevla bevat geen vanille, terwijl vanwege de naam en andere uitingen op de verpakking de consument dit wel zou mogen verwachten. 

Bekijk hier het fragment: Vanillevla zonder vanille

De uitspraak betekent dat de commissie FrieslandCampina aanbeveelt om niet meer op deze manier reclame te maken. Uitspraken van de commissie zijn echter niet bindend, dus het is nog niet zeker of het zuivelbedrijf de verpakking gaat aanpassen.

FrieslandCampina zegt de uitspraak nog te bestuderen, maar het belang van en de transparantie naar de klanten zeer serieus te nemen. De fabrikant wijst er intussen op dat op de vlapakken wel staat dat de smaak is verleend door een aroma.

Lees ook de reactie van Jumbo op Radar checkt: Vanillevla zonder vanille

Foodwatch is in ieder geval blij met de uitspraak, 'omdat het een belangrijke uitspraak is die voor veel meer producten consequenties kan hebben. Je ziet dat in toenemende mate echte natuurlijke ingrediënten worden vervangen door goedkopere kunstmatige aroma's. De uitspraak bevestigt nu dat dit onwettig is als dit niet duidelijk is voor de consument', aldus de organisatie.

In de uitzending van vanavond om 20:30u op NPO 1 besteedt Radar opnieuw aandacht aan dit onderwerp.

Bron: ANP

Ook interessant