Kleine zwembaden dreigen kopje onder te gaan door verplichte strengere controles

Kleine zwembaden dreigen kopje onder te gaan door verplichte strengere controles

Verplichte strengere controles op poepbacteriën en gevaarlijke chloordampen in zwembaden jagen de exploitanten op extra kosten. Kleine baden, zoals bij campings of sauna's, dreigen hierdoor ten onder te gaan, meldt het AD.

De kwaliteitseisen voor zwemwater zijn sinds 1984 nauwelijks veranderd en 'schieten vanuit de huidige inzichten inzake gezondheidsbescherming op een aantal punten tekort', zo schrijft het ministerie van Infrastructuur en Milieu in een nieuw voorstel. Het kabinet wil de eisen daarom aanscherpen.

De zwembaden zijn straks in totaal 4,1 miljoen euro per jaar extra kwijt aan extra metingen, blijkt uit berekeningen in opdracht van het ministerie. Sauna- en wellnesscomplexen tasten diep in de buidel: die moeten jaarlijks ruim 2.100 euro extra neertellen. Voor eigenaren van zwemvijvers lopen de extra kosten op tot 16.000 euro per jaar.

Zwembaden op campings

'Vooral kleine zwembaden kunnen in de problemen komen', waarschuwt Henk Meijer van Sportfondsen Nederland, dat zo’n tachtig grote zwembaden in Nederland exploiteert. 'Bijvoorbeeld bij campings. Die moeten fors meer investeren in extra monsterafnames.'

Bron: ANP MediaWatch / AD

Ook interessant