Kleinere kans op incontinentie na prostaatoperatie door nieuwe techniek

Kleinere kans op incontinentie na prostaatoperatie door nieuwe techniek

Ziekenhuisgroep Twente in Almelo en Hengelo heeft een nieuwe techniek bedacht om de kans te verminderen dat mannen na een prostaatoperatie incontinent worden. Er zijn daar al vijfhonderd mensen met de nieuwe methode behandeld, aldus een woordvoerder.

Uroloog Saskia Stomps ontwikkelde met behulp van een robot een techniek waardoor de sluitspier van de plasbuis beter intact blijft, zegt het ziekenhuis. 'Onderzoeksresultaten laten zien dat 82 procent van de patiënten zes weken na de prostaatverwijdering geen incontinentieklachten ontwikkelde. Dat was voorheen 43 procent.' En na een jaar is met deze techniek 2 procent van de geopereerden nog incontinent, terwijl dat eerder 12 procent was.

Nieuwe methode gebaseerd op Duitse techniek 

De plasbuis wordt bij de nieuwe methode niet meer boven de prostaat doorgesneden. Met behulp van de operatierobot wordt alleen een klein stukje plasbuis samen met wat omliggend weefsel uit de prostaat 'los gepeld'. 'Ik had een voorbeeld gezien bij een ziekenhuis in Duitsland. Daar deden ze dat tijdens een open operatie, met gebruik van heel veel touwtjes. Ik dacht: dat moeten wij ook doen. Maar dan eenvoudiger, met de robot en zonder al die touwtjes. Dat bleek enorm goed te werken voor onze patiënten', aldus Stomps.

Bron: ANP

Ook interessant