KLM en Transavia verhogen ticketprijzen wegens gebruik duurzamere brandstof

KLM en Transavia verhogen ticketprijzen wegens gebruik duurzamere brandstof

Luchtvaartmaatschappij KLM gaat de ticketprijzen verhogen om zo op vluchten iets meer duurzamere brandstof te gebruiken. Dat is Sustainable Aviation Fuel (SAF), dat volgens de maatschappij vier keer meer kost. Om dit te bekostigen stijgen de ticketprijzen voor KLM en Transavia tot maximaal 12 euro. Dat is volgens KLM afhankelijk van de lengte van de reis en of iemand gebruikmaakt van business class.

Voor alle KLM- en Transavia-vluchten die vanaf Schiphol vertrekken, wordt vanaf nu een half procent van de benodigde brandstof 'bijgemengd' met SAF. Dat gebeurt dan niet altijd in Amsterdam, maar net waar die brandstof op dat moment beschikbaar is.

'Het belangrijkste middel om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen' 

De luchtvaartmaatschappij zegt deze brandstof te zien als 'het belangrijkste middel om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen' op korte termijn. Met het gebruik ervan wil KLM ook de markt ontwikkelen, 'zodat het aanbod wordt opgeschaald en de brandstof uiteindelijk goedkoper wordt'. SAF was in 2019 goed voor minder dan 1 procent van alle door KLM gebruikte brandstof.

KLM zegt dat in Frankrijk al een verplichting tot bijmengen geldt. Vliegtuigen moeten daar sinds het begin van dit jaar in ieder geval voor een deel duurzamere brandstof gebruiken. KLM wil samen met wat partners in 2030 voor 10 procent aan SAF bijmengen.

Bron: ANP

Ook interessant