Klok gaat dit weekend vooruit: uurtje korter slapen

Klok gaat dit weekend vooruit: uurtje korter slapen

De zomertijd is weer ingegaan. Om 02.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag is de klok een uur vooruitgezet.

Dat betekent dat deze nacht een uur korter is. In de ochtend wordt het nu weer wat later licht, terwijl het 's avonds langer licht blijft.

In het laatste weekend van oktober eindigt de zomertijd en gaat de wintertijd in. Dat gebeurt in de nacht van 27 op 28 oktober. Wereldwijd verzetten ongeveer zeventig landen twee keer per jaar de klok.

Sinds het begin van de twintigste eeuw was het een komen en gaan van zomertijden, regelingen en begin- en einddata. De start en het einde van de zomertijd is in 2002 geharmoniseerd. Wereldwijd hanteren zeventig landen dezelfde tijden en data.

Energiebesparing

De zomertijd, die afwijkt van de standaardtijd, heeft vrienden en vijanden. Voorstanders zeggen dat de periode leidt tot energiebesparing. Lampen hoeven immers pas later aan. Bovendien zou een uurtje langer licht minder verkeersdoden en criminaliteit tot gevolg hebben.

Tegenstanders zetten vraagtekens bij vooral de energiebesparing. Het effect is niet aantoonbaar of zo klein dat het de verstoring van het biologische ritme niet waard is.

Radar vroeg vorig jaar hoe de achterban tegenover de zomertijd staat. De resultaten zijn duidelijk: twee derde van de consumenten wil af van de zomertijd.

Vermoeidheid en concentratieproblemen

Die verstoring kan leiden tot vermoeidheid en concentratieproblemen, zeggen slaapdeskundigen. Omdat het maar om een uurtje gaat, zijn deze verschijnselen meestal na enkele dagen weer voorbij.

Toch zijn er acties die je zelf kunt nemen om sneller te wennen aan de zomertijd. Het AVROTROS-programma Zorg.nu heeft enkele tips op een rijtje gezet om sneller in slaap te komen:

Kom gemakkelijker in slaap met deze tips

Afschafvoorstel

Toch ziet het er niet uit dat er spoedig een eind aan de zomertijd komt. Het Europees parlement verwierp vorige maand een motie waarin de Europese Commissie werd opgeroepen met een afschafvoorstel te komen. Wel komt er een onderzoek naar de voor- en nadelen van de zomertijd.

Bron: ANP

Meer over:

Ook interessant