toggle menu

KNVB maakt zich zorgen over rubberen korrels kunstgras

KNVB maakt zich zorgen over rubberen korrels kunstgras

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) moet mogelijk extra onderzoek doen naar eventuele gezondheidsrisico's van rubberen korreltjes die verwerkt zijn in kunstgrasvelden. Dat stelt voetbalbond KNVB woensdag in een verklaring.

Aanleiding voor de zorgen van de bond is een uitzending van Zembla woensdag. Daarin zeggen wetenschappers dat het RIVM nooit goed heeft onderzocht of kankerverwekkende stoffen in dit zogeheten rubbergranulaat in het lichaam van sporters terecht kunnen komen.

Gezondheidsrisico's

'Hoewel in de uitzending van Zembla niet wetenschappelijk wordt aangetoond dat de rubberen korrels gezondheidsrisico's met zich meebrengen, vindt de KNVB dat het RIVM de bevindingen uit het programma Zembla zorgvuldig moet bekijken en indien nodig vervolgonderzoek moet doen. Meer onderzoek levert meer informatie op. Dat draagt bij aan meer zekerheid over de veiligheid en gezondheid op de Nederlandse velden voor de sporters.'

Onderzoek

Het RIVM laat in een reactie weten dat er al een onderzoek loopt op Europees niveau door een chemicaliëninstituut. 'Maar op basis van wat wij weten brengt spelen op kunstgras geen gezondheidsrisico met zich mee', zegt een woordvoerder. De uitkomst van het onderzoek wordt naar verwachting begin volgend jaar verwacht.

De reden voor het gebruik van rubberen korrels op kunstgrasvelden is dat de bal daardoor beter zou stuiteren en voetballers er betere slidings op kunnen maken.

De bond bespreekt de bevindingen van Zembla maandag in een overleg met het RIVM en de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), de instantie die gemeenten adviseert over dergelijke velden.

Update 7 oktober: Kunstgras bij clubs in de ban

De onrust over kunstgrasvelden slaat toe, nu ze vol giftige stoffen blijken te zitten. Dat is te lezen in het AD van vrijdag.

Sommige clubs willen er niet meer op spelen. Mogelijk veroorzaken de rubberkorrels tussen het gras leukemie, gedegen onderzoek ontbreekt echter. Verenigingen willen niet meer dat er op kunstgras wordt gespeeld. In Zwijndrecht zijn donderdag trainingen afgeblazen. In Eindhoven overwegen clubs sluiting van de kunstgrasvelden. In Den Dolder wil een school niet meer dat kinderen sporten op een veld van de plaatselijke voetbalclub.

De KNVB vindt het niet nodig velden te sluiten. De bond zegt zich te baseren op de constatering van het RIVM dat er gewoon gevoetbald kan worden.

Blessures

Radar besteedde kortgeleden aandacht aan de relatie tussen kunstgras en blessures. Bekijk de uitzending hier terug.

Bron: ANP / ANP MediaWatch / AD

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant