toggle menu

Koeien in de stal: hogere ammoniakuitstoot

Koeien in de stal: hogere ammoniakuitstoot

Als veeboeren hun koeien permanent op stal houden, leidt dat tot een hogere uitstoot van het giftige ammoniak. In 2013 was de uitstoot door de landbouw 120 miljoen kilogram.

Als de koeien hetzelfde aantal weide-uren hadden gehad als in de jaren negentig zou de ammoniakemissie 3 procent lager zijn uitgevallen, een verschil van bijna 4 miljoen kilo. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Chemische processen

Bij vermenging van mest in de stal zorgen chemische processen voor een hoge ammoniakuitstoot. In de wei treedt die vermenging niet op. Bij het uitrijden van de mest uit de stal komt opnieuw ammoniak vrij. Het gebruik van een ligboxenstal zonder beweiding levert volgens het CBS per melkkoe zo'n 8 kilo ammoniak meer op dan wanneer de koeien in de winter op stal staan en in de zomer dag en nacht in de wei.

Uitstoot neemt toe

Een aanzienlijk deel van de melkkoeien staat nu het hele jaar op stal en de dieren die wel in de wei lopen doen dit minder uren per dag. Twintig jaar geleden was het permanent op stal houden van het melkvee nog uitzonderlijk maar tegenwoordig geldt dat voor 30 procent van de koeien. Als het opstallen doorgaat en in 2025 twee derde van de melkkoeien het hele jaar op stal staat, neemt de uitstoot van ammoniak met 2,6 miljoen kilo toe.

'Door groei van de melkveehouderij toe te staan, krijgt Nederland meer dieren die ook nog eens binnen staan in megastallen', aldus een woordvoerster van Milieudefensie. 'Koeien produceren 4 miljoen kilo extra ammoniak bovenop een al bestaand overschot en door ze in de stal te houden worden de milieuproblemen nog erger.'

Campagne

Met haar beleid jaagt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) de koeien verder de stal in, vindt Milieudefensie. De organisatie voert al geruime tijd campagne om ze weer in de wei te krijgen. 'Koeien in de wei is goed voor mens, dier en milieu.'

Bron: ANP

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant